Gün Sineği
Gün sinekleri bütün böcekler arasında en kısa ömürlüsüdür; erişkin duruma geldikten sonra ancak bir iki gün, hatta yalnızca birkaç saat yaşar ve çiftleşerek yumurta bıraktıktan hemen sonra ölürler. Gün sineği, bir gün sineği ya da günlükböcek gibi adlarla anılmalarının nedeni budur.
Yeryüzünün hemen her yanına dağılmış 2.000 kadar türü olan gün sinekleri çok narin böceklerdir. Zar gibi incecik ve saydam, belirgin damarlı iki çift kanatları vardır. Ön kanatları arkadakilerden çok daha büyüktür. Gövdelerinin arka ucunda da kuyruk gibi üç tane uzun iplikçik bulunur.
Erişkin gün sineği sürüleri yazın hemen başlarında, genellikle akşam karanlığı basarken göl ya da ırmak kıyılarında uçuşarak çiftleşme dansı yaparlar. Birdenbire havaya doğru yükselip, sonra pike yapar gibi hızla inişe geçerek havada zikzaklar çizdikleri bu uçuştan sonra çiftleşirler ve genellikle aynı gün içinde yumurta bırakarak ömürlerini tamamlarlar.
Bu yumurtalardan çıkan yavrulara ya da larvalara, bütün yarıbaşkalaşmalı böceklerde olduğu gibi nemf denir. Bazı türlerin nemfleri suda serbestçe yüzebilirse de, çoğununki kumların arasında sürünerek yaşamını dipte sürdürür. Su bitkileriyle beslenen nemfler bir ile üç yıl arasında değişen bir gelişme evresinden sonra iyice büyüyerek suyun yüzeyine çıkar. Derisi sırtında boydan boya yarılır ve altındaki kanatları serbest kalır. Ama bu erişkin öncesi evrede böcek hâlâ tam bir erişkine benzemez. Birkaç saat ya da birkaç gün içinde son kez deri değiştirdiğinde, parlak renkleri ve ışıltılı kanatlarıyla erişkin bir gün sineğine dönüşür.
Gün sineklerinin bazı türleri yumurtalarını su yüzeyine bırakır; bazıları da bir ölüm pikesiyle suya dalarak taşların altına yumurtlar. Erişkin yaşamı türlere göre birkaç saat ile iki gün arasında değişen günsinekleri balıkların en sevdiği yiyeceklerdendir. Bu yüzden olta avcıları genellikle bu böceklere benzeyen yapay yemler kullanırlar.