Kabuklu Bit
Kabuklu bit ya da koşnil denen böcekler, gaga biçimini almış ağızlarıyla bitkilerin özsuyunu emdikleri için zararlı böceklerden sayılır. Dadandıkları bitkileri öbek öbek sarmaları nedeniyle yaprakbitlerine benzerler.
Erkeğin genellikle bir çift kanadı vardır. Dişiyse kanatsızdır ve apayrı bir canlı türmüş izlenimini verir. Üstelik hemen her zaman salgıladığı bir örtüyle gizlenmiş olan dişiyi bitki üzerindeki bir kabartı, bir pul ya da bir kabuk parçası sanmak olasıdır. Dişi genellikle çok az hareket eder. Bacakları zamanla dökülen bazı türlerin dişileriyse hiç hareket edemez. Üzerlerini örten kabuk mum bezlerinin salgısıdır. Kabukböceklerinin yakın akrabası olan unlubitler, adlarını un serpilmişe benzer biçimde gövdelerini kaplayan beyaz renkli, mumsu maddeden alır. Bu böcekler özellikle süs bitkilerine zarar verirler.
Kabuklubitlerin larvaları hareketli bir yaşam sürer; bulundukları bitkilerden rüzgârlarla savrulup uzaklara sürüklenirler. Bir bitkiden ötekine yayılmaları da genellikle bu yolla gerçekleşir.
Kabuklubitler en çok yeryüzünün sıcak bölgelerinde zarara yol açar. Çay, kahve ve kakaonun yanı sıra portakal ve limon gibi turunçgillerin meyve ağaçlarına dadanırlar. Bu bitkilerin her birine özgü ayrı bir kabuklubit türü vardır. Kabuklubitlere karşı mücadele etmek oldukça zordur; ama bitkilerin yaşamını kurtarmak ve ürün elde etmek için zorunludur. İnsanların yararlandığı bazı kabuklubitler de vardır. Bunlar arasında Güneydoğu Asya’da yaşayan lak böceğinden (Laccifer lacca) vernik üretiminde kullanılan gomalak elde edilir.
Dişileri kurutulup toz haline getirildikten sonra boya yapımında kullanılan kırmız böceklerinin bir türü (Kermes ilicis) Akdeniz çevresinde, bir başka türü (Dactylopius coccus) de Meksika’da yaşar.