Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kamışçın

  • Okunma : 341
Kamışçın Resim

Kamışçınlar sazlık ve bataklık yerlerde yaşayan böcekçil kuşlardır. Tüyleri soluk renklidir ve genellikle açık kahverenginin tonlarını alır. Erkek ve dişi arasında belirgin bir renk farkı yoktur. Genellikle kamışlara ya da çalılara tüneyerek öter, ötmek için çoğu kez sabah ve akşam karanlığını bazen gündüz saatlerini yeğlerler. Ama göç sırasında Türkiye’nin sulak alanlarında da görülen çalı kamışçımnm {Acrocephalus palustris) sesi genellikle geceleri duyulur. Yaşadıkları sık bitki örtüsü arasında bu kuşları seçebilmek çok zordur. Bu nedenle yerlerini belli eden en iyi kılavuz, sesleridir.

    Bayağı kamışçın {Acrocephalus scirpaceus) yazın Türkiye’nin hemen her bölgesindeki sazlık bataklıklarda görülebilir. Uzunluğu 12 cm, üst bölümlerindeki tüyler çalı kamışçınına göre daha kırmızıya çalan açık kahverengidir. Üç ya da dört kamış sapma tutturarak çalı çırpıdan ustaca ördükleri yuvalarına sık sık guguklar da yumurtalarını bırakır.

    En iri kamışçınlardan biri olan büyük kamışçın (Acrocephalus arundinaceus) 19 cm uzunluğundadır. Bayağı kamışçın gibi Avrupa, Asya’nın ılıman bölgeleri ve Kuzey Afrika’yı içeren geniş bir coğrafi bölgede ürer; kışın daha güneye doğru göç eder.

    Batak kamışçım (Locustella luscinioides) ve ırmak kamışçım (Locustella fluviatilis), 14 cm uzunluğundadır. Locustella cinsinin Türkiye’ de rastlanan bu iki türü öbür cins üyeleri gibi cırcırböceğininkine benzer bir sesle öter.

Kamışçın Resimleri