Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Karasinek

  • Okunma : 334
Karasinek Resim

Karasinek en pis yer ile en temiz yer, çöplük ile kiler, açık bir yara ile servise hazırlanan bir sofra arasında ayrım gözetmeden mekik dokuyan kanatlı bir böcektir. İnsan yaşamına doğrudan ve bu kadar çok yönlü katılmış, sıcak ya da soğuk, nemli ya da kurak hemen her yerleşim bölgesine yayılmış başka bir sinek türü yoktur. Bu nedenlerle tifo, kolera gibi hastalıkları bulaştırabilir, dolaştığı yerler arasında milyonlarca mikroskobik canlıyı taşıyabilirler.

    Karasinek (Musca domestica), benzeri ve akrabası baldırsokan ya da ahır sineği (Stomoxys calcitrans) gibi kan emici değildir ve dıştan hortum biçiminde görülen yalayıcı emici ağız parçaları sokma özelliğinden yoksundur. Bir karasineğin uzunluğu 5-8 mm arasında değişir. Rengi genel olarak koyu gri, bir çift saydam kanatın çıktığı göğüs bölgesi uzunlamasına dört siyah bantlıdır.

    Karasinekler yumurtalarını dışkılara, çöplüklere, özellikle sıcak ve nemli yerlere bırakırlar. Bir güne kalmadan çatlayan yumurtalardan çıkan ve art arda deri değiştirerek bir ya da iki hafta içinde yaklaşık 1 cm uzunluğa erişen larvalar, sert, sosis biçimli kılıflar içinde pupa evresine girer. Pupa evresinde başkalaşmaya uğrayarak birkaç günde kanatlı erişkin biçimini alan karasinekler pisliklerle, artıklarla beslenir. Ortalama olarak erkekler 17, dişiler 29 gün yaşar. Bir karasinek tırnakları altında bulunan salgıbezlerinin oluşturduğu yastıklar sayesinde pencere camı ya da tavan gibi yüzeylerde rahatça dolaşabilir. Bu yeteneği büyük ölçüde, bezlerin salgısıyla ortaya çıkan yüzey gerilimi sağlar.

    Karasineklerin üreyebileceği yerlerin ortadan kaldırılması ya da sürekli ilaçlanması gerekir. Ama uygulanan bir böcek ilacına karşı direnç kazanmış yeni bir karasinek soyunun kısa sürede ortaya çıktığı bilinmektedir.

Karasinek Resimleri