Karayib Denizi
Karayib Denizi ya da Antil Denizi, Batı Hint Adaları, Orta Amerika’nın doğu kıyıları ve Güney Amerika’nın kuzey kıyılarıyla çevrilidir. Yaklaşık 2.640.000 km2’lik bir alanı kaplar. Karayib Denizi’ni çevreleyen adaların çoğu deniz dibinden yükselen dağların doruklarıdır. En derin yeri yaklaşık 7.685 metredir. Sıcak ve tropikal bir iklimi vardır. Ortalama sıcaklık 25°C-28°C arasında değişir. Sıcak okyanus suları, Küçük Antiller zincirini doğudan batıya doğru geçerek Karayib Denizi’ne akar; orada anaforlar oluşturarak Yucatan Boğazı’ndan batıya geçer. Karayib Denizi yazları yağışlıdır. Sonbaharda esen kasırgalar kuzey ve kuzeydoğu kıyılarını sürekli döven büyük dalgalara yol açar.
Karayib Denizi’ni 1492’de Kristof Kolomb keşfetti. Bölgedeki ticaret yaklaşık 200 yıl İspanyollar’ın denetiminde kaldı. 17. yüzyılda Karayib sularına giren İngiliz ve Fransız korsanlar, İspanyollar’ın kıtadaki ve adalardaki topraklarını işgal ettiler. İngiliz korsanların en acımasızlarından biri olan Henry Morgan, sonradan şövalyelik sanı alarak, Jamaika valiliğine atandı.
Avrupalı kâşifler uzun süre Karayib Denizi’ni Büyük Okyanus’a bağlayan bir yol bulacaklarını umdular. 1914’te Panama Kanalı’nın tamamlanmasından sonra Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus arasındaki başlıca geçiş yolu olarak önem kazanan Karayib Denizi Çin’e, Japonya’ya ve öteki Uzakdoğu ülkelerine bağlanan dünyanın en işlek denizyollarından biri durumuna geldi.