Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kişisel Bilgisayar

  • Okunma : 602

Kişisel Bilgisayarmikroişlemci diye adlandırılan ve merkezî işlem birimini çalıştıran küçük bir yarıiletken çip vonga) çevresinde düzenlenmiş bilgisayardır. Bütün mikrobilgisayar grubu, mikroişlemciye dayanır. Kişisel da bir mikrobilgisayardır.

Daha büyük bilgisayarlar genelde birkaç kişi tarafından kullanılırken, kişisel bilgisayarları tek kişi kullanır.

Kişisel bilgisayarların ilk kuşağı, minibilgisayarlardan ve ana bilgisayarlardan (mainframe) bellek kapasitelerinin küçük olmasıyla ayrılıyordu; bellekleri genel olarak 16-64 kilobayt(bir kilobayt 1 024 bayt içerir) içermekteydi. 1980 yıllarının ortalarındaysa, belleklerinin kapasitesi megabayt ya da cigabaytlarla ölçülmeye başladı (megabayt. M, 1 024 kilobayt K, cigabayt 1 024 M). Böylece kişisel bilgisayarların belleği, eski minibilgisayarların ve ana bilgisayarların bellek gücünü geride bıraktı.

Temel yapı: Bir bilgisayar sistemi üç bölümden oluşur: Ana işlem birimi (AİB) giriş-çıkış aygıtları ve bellek. AİB aritmetik ve mantık işlemleri yapar. Kişisel bilgisayarlarda mikroişlemci 8, 16 , 32 ya da 64 bittir.

En yaygın giriş-çıkış aygıtları klavye ile grafikleri ve metinleri yansıtan katot ışınlı tüptür (ekran), öteki giriş aygıtları telefonla veri iletimini sağlayan modemler, fare, joystick ve ışık kalemidir. Çıkış aygıtı da (printer ya da bilgiyazar), üretilen metin ya da grafikleri kâğıda ak-

13 Ana bellek, AİB'yle doğrudan ulaşılabilen bellektir. Birçok eski AİB'nin 64 kilobaytlik (K) ana belleği vardı. Yeni işlemcilerse 1 megabayt ya da daha geniş bellek içermektedir. Kişisel bilgisayarda ana bellek AİB'nin kapasitesinin altındadır; bununla birlikte, gerektiğinde ek bellek birimleri takılabilir.

İkincil bellek, ana belleğin yetmediği durumlarda dışardan eklenen bellektir. Kişisel bilgisayarlarda, ana belleğe yerleştirilmesi elverişli olmayan bilgileri depolamak için, ikincil bellek birimleri kullanılır. Bilgisayarlarda ikincil bellek araçları olarak bir ya da birden çok disketten yararlanılır. Bu disketlerden her biri 1,4 milyon karakter depolayabilir.

Tarihçe: Ünlü bilgisayar şirketleri kişisel bilgisayarların pazar gücünü farketmekte gecikmişler, oysa bilgisayarı hobi olarak kullananlar, yaratıcı bireyler ve yeni kurulan şirketler, kişisel bilgisayarı kısa sürede benimsemişlerdir. İlk küçük bilgisayarlar, 1974 sonunda alıcının kendi kendine monte ederek kullanabileceği biçimde birimler halinde, piyasaya sunulmuştur. Oysa çok geçmeden, bunları yalnızca uzmanların monte edebileceği, programlamayı da ancak onların yapabileceği anlaşılmıştır. Bunun üstüne, kullanılması kolay Basic program dilinin mikrobilgisayarlar için uyarlanmasıyla, uzman olmayan kişiler de küçük bilgisayarları kullanmaya başlamışlardır.

1977'ye kadar Apple ve Commodore gibi şirketler Basic dili kullanan bilgisayarlar üretmişler, başka küçük şirketler rekabeti kızıştırırlarken, bir yıl içinde Radio Shack ve Heath gibi büyük şirketler de piyasaya girmişlerdir. İBM gibi geleneksel bilgisayar şirketlerinin kişisel bilgisayar üretmeye başlamaları nispeten daha geç olmuşsa da, sonunda piyasaya girmeleri çok büyük etki yaratmıştır. Bu arada bilgisayar kullananlara programlama olanağı veren yazılımların gelişmesiyle, kişisel bilgisayar sanayisinde ikinci büyük atılım gerçekleştirilmiştir.

Not:Bir kişisel bilgisayarın içi. Ana işlem birimi (AİB) tek çip (yonga) üstündedir. Ana bellek, RAM ve ROM çiplerinden oluşur. Başka farklı çipler, bilgisayarda farklı işlevler üstlenir. Bilgisayara bağlanan giriş ve çıkış aygıtları arasında, bilgileri girmeye varayan klavye, ikincil belleği girmek ya da çıkmak için bir hard disk sürücü, bir disket surucu, telefon girdi-çıktılarını sağlayacak modem, hattâ müzik verilerini girmek ya da çıkmak için sintisayzır klavyesi sayılabilir; ayrıca, fare demlen ek giriş aygıtı klavyeye bağlanabilir. Bilgisayarın ortasında da video çıkışını denetleyen karmaşık devreler yer alır.

Uygulama alanları: Kişisel bilgisayarın kullanılma alanları, bireyler tarafından rahatça kullanılabilecek yazılım programlarının üretilmesiyle, sürekli gelişmeye koyulmuş, video oyunlarından da esinlenen oyun yazılımları, evde ve okulda kullanılmak için hazırlanan bilgi verici yazılımlar, hızla çoğalmıştır.

Kişisel bilgisayar pek çok alanda devrim yaratmıştır. Sözgelimi grafik programları, yüksek çözümlü (resolution) printerler, uzun ve yorucu çalışmaları gereksiz kılmış, sanatçılara evde çalışabilme olanağı sağlamıştır. Bu sistemler, kişisel bilgisayarlar ve yazılımlar aracılığıyla metin yazma ve düzeltmeye, gazete ve dergilerde sayfa düzeni yapmaya, yayınlanacak duruma gelince bir denetim kopyası çıkarmaya olanak sağlayarak, masaüstü yayıncılığın doğmasına da yol açmıştır.

Kişisel bilgisayarların güçlerinin gün geçtikçe artması, iş yaşamında ve bilim alanında yeni uygulama olanakları yaratmaktadır. Uzmanlık sistemleri, bilgisayar destekli tasarım programları gibi geniş bellek gerektiren yazılımlar artık kişisel bilgisayarlarda da kullanılabilmektedir. Kişisel bilgisayarların gücünü artırmak için başka bir yöntem de, bilgisayar ağına bağlanmadır. Ancak kişisel bilgisayar sanayisinin, bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesinin yüksek maliyeti sorununu çözmesi gerekmektedir.