Kıyı Kuşları
Kıyı kuşları, martılar ve dalıcı martılarla aynı takımda (Charadriiformes) yer alan 200 dolayında kuş türünden oluşur. Yuvalarını genellikle açık alanlarda yere yaparlar. Adlarını suyun içinde ya da yakınında beslenmelerinden alan bu kuşların çoğunu kahverengi, siyah ve beyaz kırçıllı tüyleri sayesinde yuvalandıkları ortamdan ayırt etmek son derece güçtür.
Kıyı kuşları oldukça küçük kuşlardır. En irileri olan kervan çulluklarının uzunluğu 60 santimetreye kadar ulaşır. Çamurlu sığ sularda dolaşan uzunbacaklar alışılmadık ölçüde uzun bacaklarıyla dikkat çeker.
Gaga Tipleri
Kervan çullukları aşağı kıvrık uzun gagalarıyla çamurları karıştırıp solucan ve küçük yengeçleri avlarlar. Kıyı kuşlarının büyük bölümünde gagalar küçük omurgasız hayvanları sığ sularda ve çamurlar arasında bulup yakalamalarını sağlayacak biçimde ince ve uzundur. Kılıç gaga, yukarı kıvrık gagasını su içinde yanlara doğru savurarak besin arar. Denizdüdükçünü ve su çulluğu gagasını çamura iyice sokar ve yalnız üst gagasının duyarlı uç bölümünü açarak avını yakalayabilir. Poyraz kuşunun uca doğru yassılaşarak bir kama gibi uzamış güçlü gagası midye ve istiridye gibi yumuşakçaların kabuklarını açmaya yarar. Taşçeviren kısa, yassılaşmış ve ucu biraz kalkık gagasını kullanarak döndürdüğü çakıl taşları altında bulduğu omurgasızları yer.
Göç
Kıyı kuşları çok iyi ve güçlü uçuculardır. Üreme mevsiminin ardından genellikle haliçler ve kıyılar boyunca sürüler halinde toplanıp beslenirler. Yeşilbacak gibi birçok kıyı kuşu soğuk kuzey ülkelerinde ürer ve yaz sonunda güney yarıküreye doğru binlerce kilometre aşarak göç ederler. Bazıları çok hızlı uçar. Bayağı taşçevirenin dört günde geçtiği yolun 3.200 kilometreyi aştığı bilinmektedir.