Nato
NATO, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (North Atlantic Treaty Organization) İngilizce’sinin kısaltılmış adıdır. II. Dünya Savaşı’nın (1939-45) bitmesi ve “soğuk savaş” döneminin başlamasıyla birlikte 12 ülke, 4 Nisan 1949’da Washington’da bir antlaşma imzaladılar. Buna göre bu ülkeler, içlerinden herhangi birine yapılacak bir saldırıyı, öteki üye ülkelere yapılmış sayacaklarını kabul ediyorlardı. Bu 12 ülke, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İngiltere ve ABD idi. 1952’de Yunanistan ve Türkiye, 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti topluluğa kabul edildiler.
Kuzey Atlantik Konseyi’nin yönetim merkezi Brüksel'dedir. Burası, örgütün temel siyasal kararlarının alındığı yerdir. Örgütün en üst dereceli görevlisi genel sekreterdir. Her üye ülke, kendi seçtiği bir büyükelçi ile temsil edilir. NATO başkomutanı, kuvvetleri üye ülkelerce sağlanan NATO ordularının askeri planlama ve harekâtlarını denetler.
1955’te. Doğu Avrupa'daki sosyalist ülkeler NATO'ya karşı bir denge oluşturmak için Varşova Paktı olarak bilinen bir ittifak kurdular. Bu paktın amacı, birleşik bir askeri komuta sistemi yaratmak ve üye ülkelerin toprakları üzerindeki SSCB birliklerinin varlığının sürdürülmesini sağlamaktı. Bu ittifaka katılan ülkeler, SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya. Alman Demokratik Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya’dır. Arnavutluk 1968’de bu pakttan ayrılmıştır.