Nauru
Nauru Cumhuriyeti Büyük Okyanus’ta, Yeni Gine’nin yaklaşık 1.930 km doğusunda ve Hawaii’den 3.900 km uzaklıkta, yüzölçümü 21 km2 olan küçük bir mercan adanın üzerinde yer alır. Deniz kuşlarının dışkısı guano çökellerinin oluşturduğu fosfat katmanlarıyla kaplı bu adanın ortasında 60 metrelik yayla görünümünde bir yükselti vardır. Yerleşmeler bu yükseltinin eteklerinde ve kıyı şeridindedir. Ada nüfusunun büyük çoğunluğunu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya kökenli Naurular oluşturur. Çoğunluk Hıristiyan’dır
Önceleri bir Alman sömürgesi olan Nauru, I. Dünya Savaşı’nda Avustralya’nın işgaline uğradıktan sonra Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiltere’nin ortak mandasına girdi. II. Dünya Savaşı’nda ise Japonlar’ın işgaline uğradı.
Ülkedeki tek sanayi dalı fosfat madenciliğidir. Çıkarılan fosfat Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve İngiltere’ye satılır. Ne var ki, fosfat yataklarının ancak 1992’ye kadar yeteceği tahmin edildiğinden 1964’te Birleşmiş Milletler, Nauru halkının başka bir adaya yerleştirilmesini önerdi. Halkın adada kalmak istemesi üzerine de adadaki fosfat kayaçlarının yerine toprak getirtilmesine ilişkin tasarım çalışmaları yapıldı. Deniz taşımacılığı ve yeni ticaret girişimleriyle ülkenin ekonomisini geliştirmeyi uman hükümet, fosfat sanayisinden sağlanan büyük gelirle bir ulusal deniz taşımacılığı ile bir ulusal havayolları işletmesi kurdu. Ayrıca Avustralya ile Hawaii'den toprak satın aldı. Başkent Yaren’de uluslararası bir havalimanı vardır.
1968’de bağımsızlığına kavuşan Nauru'da genel oyla üç yıl için seçilen parlamento üyeleri cumhurbaşkanını seçer. Adanın korunmasını Birleşmiş Milletler adına Avustralya üstlenmiştir. Devlete bağlı anaokulları bulunan Nau ra’da eğitim 6-16 yaşlarında parasız ve zorunludur. Para birimi Avustralya dolarıdır. Nüfusu 8.100 (1987) olan Nauru, İngiliz Uluslar Topluluğu’nun özel statüye sahip üyesidir.