Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Solomon Adaları

  • Okunma : 400
Solomon Adaları Resim

Solomon Adaları, Büyük Okyanus un güneybatısında, Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarından 1.600 km uzaklıkta yer alan bir takımadadır. Volkanik adalardan ve mercan adalardan oluşan Solomon Adaları’nın kuzeybatısında Papua Yeni Gine, güneydoğusunda ise Vanuatu yer alır. Solomon Adaları, İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi bağımsız, parlamenter bir devlettir.

    Solomon Adaları zincirinin uzunluğu 1.450 kilometreyi bulur; toplam yüzölçümü ise 27.566 km2’dir. Gruptaki en büyük ada olan Bougainville, küçük bir ada olan Buka ile birlikte Papua Yeni Gine’ye bağlıdır.

    Solomon Adaları’nın başlıcaları Choiseul, Santa Izabel, Malaita, Vella Lavella, Kolombangara, New Georgia, Guadalcanal ve San Cristobal adalarıdır. Büyük adalarda yüksekliği 3.000 metreyi aşan yanardağlar vardır. Çoğu sık ormanlarla kaplıdır. Yaban domuzu, büyük kemeler, uçantilki denen dev
yarasalar, kakadu ve güvercin gibi kuşlar, kelebekler ve böcekler dışında hayvan varlığı azdır. İklim sıcak ve çok yağışlıdır.

    Solomon Adaları’nda yaşayan insanların büyük bölümü Melanezyalı’dır; mercanadalarda az sayıda Polinezyalı vardır. Solomon Adaları’nda ilk yerleşmeler, 1568’de İspanyol kâşif Âlvaro de Mendana de Neira bu adaları keşfetmeden 3.500 yıl önce kurulmuştu. Neira, büyük bir doğal zenginliğe sahip olduğunu umduğu bu adalara zenginliğiyle ünlü Hz. Süleyman’ın adını (Solomon) verdi.

    Adalılar yemek için gölevez ve yam gibi bitkiler yetiştirir, domuz avlayıp meyve toplarlar. Ayrıca ağaçtan oyulmuş zarif kanolarıyla balık avlarlar. Adada konuşulan değişik diller arasında en yaygını pidgin adı verilen, İngilizce-Melanezya dili karışımı karma dildir. Solomon Adalarinın bitkisel ürünler dışındaki başlıca ürünleri kereste ve kopradır. Balık sanayisi de önemli bir gelir kaynağıdır.
En çok orkinos avlanır. Ayrıca altın ve gümüş
çıkartılır.

    1850’lerden başlayarak Solomon Adaları’na gelen sömürgeciler ada Yerliler’ini Queensland ve Fiji’deki şekerkamışı plantasyonlarında çalışmaya götürdüler. Bu dönemde Hıristiyan misyonerler de adalarda Hıristiyanlık’ı yaymaya çalıştı. Kuzeydeki adalar 1885’te Almanya’nın koruması altına alındı. Güney Solomon Adaları da 1893’te İngiliz koruması altına girdi. Buka ve Bougainville dışındaki adalar ise, Batı Samoa üzerindeki Alman egemenliğinin tanınması koşuluyla, 1898-99’da İngiltere’ye bırakıldı.

    II. Dünya Savaşı’nda Japonlar Solomon Adalarina saldırdı. Guadalcanal ve çevresindeki sularda şiddetli savaşlar oldu. II. Dünya Savaşı sonrasında Solomon Adalarinda bağımsızlık hareketleri gelişmeye başladı. 1974’te yeni bir anayasa kabul edildi ve yasama meclisi ile valilik kurumu oluşturuldu. Sonraki yıl içişlerinde özerklik tanınan Solomon Adaları, 1978’de bağımsızlığını kazandı.

    Solomon Adalarinın başkenti, Guadalcanal’ın kuzey kıyısındaki Honiara’dır. Kuzeyde Tulagi bir başka önemli limandır.

    Solomon Adalarinın nüfusu 308.000’dir(1989).

Solomon Adaları Resimleri