Saint Vincent ve Grenadinler
Karayib Denizi’nde Küçük Antiller’de yer alan bu adalar, 1979’da bağımsız bir devlet olmuştur. Saint Vincent, Rüzgârüstü Adaları grubunda ve Saint Lucia Adası’nın 40 km güneybatısında yer alır. Kendisinden daha küçük olan Grenadin Adaları ile birlikte toplam 389 km2’lik bir alanı kaplar.
Saint Vincent ağaçlıklı volkanik bir adadır. Son olarak 1979’da püsküren ve önemli zarara neden olan Soufriere Dağı 1.234 metreyle adanın en yüksek noktasıdır. Tropik iklimli bu adalara kasırgalar da büyük zarar vermektedir. En önemli ürünler ararot (Saint Vincent ararot üretiminde dünyada ilk sırayı alır) ve muzdur. Öbür ürünler arasında hindistancevizi, pamuk, manyok, kakao, yerfıstığı ve tatlı patates sayılabilir. Ormanlık bölgelerde odunkömürü üretilir. Ayrıca, ararot ve pamuk işleyen fabrikalar da vardır. Rom, sigara, mobilya ve madensuyu adada üretilen öteki ürünlerdir. Ayrıca kıyı balıkçılığı da önemlidir.
Ada halkının çoğunluğu, bir zamanlar şekerkamışı plantasyonlarında (büyük çiftlik) çalıştırılmak için getirilmiş Afrikalı kölelerin torunlarıdır. Ülkenin nüfusu yaklaşık 114 bindir (1989). Bu nüfusun 25 bini, ülkenin başlıca limanı ve başkenti olan Saint Vincent Adası’ndaki Kingstown’da ve çevresinde yaşar. Çok sayıda geminin uğradığı bu kentte bir havaalanı da vardır.
Saint Vincent’in 1498’de Kristof Kolomb tarafından keşfedildiği sanılmaktadır. 1763’te Paris Antlaşması’yla sürekli bir İngiliz egemenliği sağlanıncaya kadar, Fransa ve İngiltere ada üzerinde hakları olduğunu ileri sürdüler. Saint Vincent 1969’dan bağımsızlığını kazandığı 1979’a kadar İngiltere’ye bağlı özerk bir devlet oldu. Bugün İngiliz Uluslar Topluluğu’nun bağımsız bir üyesidir.