Nef'i
(1572-1635). Divan edebiyatının en güçlü yergi şairi olan Nef’i Erzurum’da, Pasinler’de doğdu. Erzurum’da medrese öğrenimi gördü. Söylentiye göre bir Celali ayaklanmasını bastırmak için Erzurum’a giden Sadrazam Kuyucu Murad Paşa tarafından İstanbul’a gönderildi. İstanbul’da küçük devlet görevlerinde bulunan Nef’i bir yandan da devlet adamlarına kasideler yazdı, sevmediklerini de ağır bir dille yerdi.
IV. Murad döneminde (1623-40) ünü saraya kadar yayıldı. Şiirlerini birçok kez padişahın önünde okudu, onun beğenisini kazandı. Ama bir süre sonra padişah Nef’i’den yergi şiiri yazmamasını istedi. Nef’i bu buyruğa uymayıp baş düşmanı saydığı Bayram Paşa’ya karşı bir yergi şiiri yazınca öldürüldü.
Bir yergi şairi olarak tanınmakla birlikte Nef’i Divan şiirinin birçok nazım biçimini de başarıyla kullanmış, biri Türkçe, öbürü Farsça iki Divan oluşturmuştur. Yergilerini de Siham-ı Kaza (Kaza Okları) adlı kitapta toplamıştır. Divan şiirinin tekniğini başarıyla kullanan Nef’i’nin şiirlerinde anlattığı konuyla uyumlu bir söyleyiş egemendir. Dili yer yer ağır olmakla birlikte akıcıdır.