Palamut
Kısaca palamut adıyla tanınan palamut balıkları, uskumru ve orkinosa akraba deniz balıklarıdır. Sıcak ve ılıman bölgelerde yaygın biçimde görülen bu balıklar sürüler halinde dolaşır, küçük balık sürülerine saldırırlar. Mekiğe benzeyen gövdeleri hızla yüzebilmelerine çok elverişlidir. Hızları saatte 10-12 deniz miline ulaşabilir. Uzunlukları en çok 90 cm dolayındadır. Palamutların kuyruk sapı ince, kuyruğu çatallıdır. Anüs ve ikinci sırt yüzgeçlerinin ardından kuyruğa kadar uzanan yüzgeçsi çıkıntılar (yüzgeççik) vardır.
Atlas Okyanusu’nda ve Akdeniz’de yaşayan bayağı palamut (Sarda sarda) Türkiye’yi çevreleyen bütün sularda görülür. Uzunluğu 25 santimetreye kadar olan gençlerde sırttan karna doğru dikey, erişkinlerde ise çapraz koyu şeritler dikkat çeker.
Genellikle bu türün küçüğüne palamut, irisine torik denmekle birlikte, uzunluğuna bağlı olarak değişen çeşitli adları vardır. Bu adlar uzunluk sırasına göre, 20 santimetreye kadar palamut vonozu, 20-30 cm arasında çingene palamudu, 31-40 cm arasında palamut, 41-45 cm arasında kestane palamudu, 46-50 cm arasında zindandelen, 51-60 cm arasında torik, 61-65 cm arasında sivri, 66-70 cm arasında altıparmak, 70 santimetrenin üstünde peçutadır. Değerli bir sofra balığı olan bayağı palamut Türkiye’yi çevreleyen tüm sularda görülür. Öbür palamut türlerinden doğu palamudu (Sarda orientalis) Güneydoğu Asya kıyılarında, Şili palamudu (Sarda chilensis) Büyük Okyanus’ta yaşar.