Papağan
Papağanlar genellikle gürültücü, parlak renkli, tombul gövdeli, kalın ve kıvrık gagalı, hemen hemen tümüyle tropik bölgelere dağılmış 300’ü aşkın türden oluşan geniş bir kuş grubudur. İçlerinden birçok tür muhabbetkuşu, kakadu, ara ve kea gibi adlarla tanınır.
Güzel renkleri ve taklit yetenekleri nedeniyle yeryüzünün dört bir yanına götürülerek evlerde beslenmeye başlanan bu kuşların bazıları insan sesini taklit etmesiyle ünlüdür. Papağanlar arasında tartışmasız en iyi konuşan tür anayurdu Afrika olan gri papağandır (Psittacus erithacus). Uzunluğu 40 santimetreyi bulan kül rengindeki bu türün kuyruğunda güzel kırmızı telekler vardır. Amazon papağanları (Amazona cinsi) taklit yeteneklerinin yanı sıra parlak alacalı tüyleriyle dikkat çeker. Gece papağanı (Geopsittacus occidentalis) Avustralya’da yaşayan ve ender bulunan bir türdür. Geceleri tohumlarla beslenir, gündüzleri otlar arasına gizlenerek uyur.
Papağanların güçlü gagaları sert kabuklu yemişleri kolayca yiyebilmelerini sağlar. Ayrıca öbür meyveleri ve tomurcukları da yerler. Bazılarında kuyruk küt, öbürlerinde uzundur, ama hiçbirinde çatallı değildir. Birçok türün gösterişli tepelikleri vardır. Uçucu olmaktan çok, iyi tırmanıcıdırlar.
Başka Adlarla Tanınan Papağanlar
Kakadu. Sarı tepeli kakadu (Cacatua galerita) kar beyazı tüyleri, bazen katladığı, bazen de yelpaze gibi açtığı sarı tepeliği olan bir kuştur. En güzelleri olan pembe kakadunun (Cacatua leadbeateri) beyaz tüyleri pembe ve sarımsı pembeyle alacalanmıştır. Öne doğru uzamış tepeliği kırmızı ve sarı bir bantla bezelidir. Palmiye kakadusu (Probosciger aterrimus) 75 santimetreye ulaşabilen uzunluğuyla en iri kakadu türüdür. Ayrıca tüm papağanlar arasında gagası en iri olandır. Tepeliği seyrek tüylüdür. Kırmızı olan tüysüz yüzü kızdığında maviye döner. Kakaduların anayurdu Avustralya ve Güneydoğu Asya’dır. Çok gürültücü olan bu kuşlar, öbür papağanlar gibi uzun ömürlüdür. Bazılarının 100 yıldan çok yaşadığı söylenmektedir.
Kea. Yeni Zelanda’ya özgü bir papağan türü olan kea (Nestor notabilis) bir kuzgun iriliğinde, ama yeşildir. Öbür papağanlardan farklı olarak yalnız bitkilerle beslenmez. Yağı sevdiği için koyun leşlerine üşüşür, bazen de canlı koyunlara saldırır.
Ara. Orta ve Güney Amerika’da yaşayan aralar iri yapılı, parlak renkli, iri gagalı ve uzun kuyruklu papağanlardır. Çoğu tür ağaçların tepelerindeki kovuklarda yaşar. Bazıları konuşmayı öğrenirse de, genellikle doğada yaptıkları gibi tiz çığlıklar atarlar.
Lori. Loriler Avustralyen Bölge’de yaşar. İnce uzun, kenarları kıvrımlı gagaları, çiçeklerden balözü ve meyvelerden özsuyu emmelerini sağlayan fırça gibi dilleri vardır.