Poyraz Kuşu
Deniz kıyısında çalıların ya da kumların üzerinde koşuştururken görebileceğimiz kıyı kuşlarından olan poyraz kuşlarının altı türü vardır ve en iyi bilineni bayağı poyraz kuşudur (Haematopus ostralegus). Bayağı poyrazkuşu kırmızı gagası ve gözleri, pembe bacakları, siyah beyaz tüyleriyle tanınabilir. Başı ve sırtı siyah, kuyruğunun büyük bölümüyle birlikte karnı beyazdır. Siyah kanatlarında geniş ve beyaz birer şerit dikkat çeker. Kanatlarını düzenli çırparak hızla uçarlar.
Poyraz kuşu uçarken ıslığa benzer güçlü bir ses çıkarır. Sonbahar ve kış aylarında sürüler halinde bir araya gelen bu kuşlar, özellikle kıyıların gelgit kuşağında sular çekilince açığa çıkan midye, istiridye gibi yumuşakçaların aralık duran kabuklarını ustaca ayırarak beslenir. Üreme mevsiminde iç kesimlere giren poyrazkuşları bazen tarla süren çiftçileri izleyerek altüst olan topraktaki solucan ve böcekleri yer.
Dişi poyraz kuşu yerdeki küçük bir oyuğa genellikle üç yumurta bırakır. Bazen küçük birkaç taş ya da deniz kabuğu parçalarıyla döşenen bu oyuklar deniz kıyısında, akarsuların çakıllı kıyılarında ya da sürülmüş bir tarlada seçilebilir. Yumurtalar sarımsı kahverengi üzerine kahverengi lekelidir. Yumurtadan çıkan hav tüyleriyle kaplı yavrular hemen koşuşturmaya başlayabilir.
Bayağı poyraz kuşu Avrasya ve Afrika’da yaşar. Kuzey Amerika’nın batısında ve Avustralya’da yaşayan iki ayrı tür, kırmızı gagaları ve pembe bacakları dışında tümüyle koyu renktir.