Quebec
Quebec, Kanada’nın başlıca liman kenti ve Ouebec eyaletinin başkentidir. Atlas Okyanusu’ndan 644 km içeride, St. Lawrence Irmağı’nın kuzey kıyısında yer alır. Kent 1608’de, kâşif Samuel de Champlain önderliğinde Fransızlar tarafından kurulmuştur. Algonkin Yerli dilinde boğaz ya da akarsuyun birdenbire daralan yeri anlamına geldiği sanılan Quebec, bugün St. Lawrence Irmağı’nın böyle dar bir noktasında bulunmaktadır.
Irmak boyunca uzanan dar ova kuzeyde birden 100 metreye kadar yükselir. Tepesinde bir taç gibi duran tarihi Kale’nin bulunduğu bu bölgeye Cape Diamond adı verilir. 17. yüzyılın ortalarında Fransızlar tarafından yaptırılan Kale, 1763 Paris Antlaşması ile bölgeyi ele geçiren İngilizler’ce yeniden onarılmıştır.
St. Lawrence Irmağı kentin karşı kıyısında genişler ve Quebec limanını oluşturur. Limanın hemen altında verimli Orleans Adası yer alır. Kentin yukarısında, ırmağın daraldığı yerde Quebec Köprüsü kurulmuştur. Montmorency ile St. Lawrence ırmaklarının birleştiği yerdeki Montmorency Çavlanı, Niagara Çavlanı’ndan daha dar, ama 30 metre daha yüksektir.
Irmak boyunca uzanan ovada Quebec’in, Aşağı Kent denen eski bölümü kuruludur. Burada sokaklar dar ve karmaşık, yapılar eski ve değişiktir. Fransa’da bir kasabayı andıran Aşağı Kent’te dükkân tabelalarının ve sokak adlarının hemen tümü Fransızca’dır. Irmağın kıyısında kâğıt, sigara, giyim eşyası, ayakkabı ve gemi yapım sanayileri ile demir dökümhaneleri bulunur. Limandan büyük miktarlarda kereste ve tahıl taşımacılığı yapılır.
Eğimli bölgede kurulu Yukarı Kent, geniş caddeleri, güzel evleri ve eyalet parlamentosunun taş yapıları ile modern bir görünümdedir.
Ouebec’teki önemli eski yapılar arasında, bugün otel olarak kullanılan Frontenac Şatosu, Notre-Dame des Victoires Kilisesi, Santa Ursula Manastırı ve Kuzey Amerika’daki en eski Fransız üniversitesi olan Laval Üniversitesi sayılabilir.
Kentte yaşayanların çoğu Katolik’tir ve Fransızca konuşur. Ana dili İngilizce olanların sayısı birkaç bin kişiyi aşmaz. Quebec’in metropoliten alan nüfusu 603.267’dir (1986).