Sansar
Sansargillerin (Mustelidae familyası) en tanınmış üyelerinden olan sansarlar postlarının güzelliğiyle tanınan yırtıcı memelilerdir. Yakın akrabaları arasında kokarca, gelincik, kakım, mink ve samur sayılabilir. Türlere göre boyut ve renkleri değişmekle birlikte, genel olarak çevik yapılı, ince uzun gövdeli, kısa bacaklı, yuvarlak kulaklı hayvanlardır. Eskidünya’da Avrupa’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan bölgeye, Yenidünya’da ise Kuzey Amerika’ya yayılmış olan bu hayvanlar genellikle ormanda yaşar ve ağaçlara kolayca tırmanırlar. Besinleri leşlerden küçük hayvanlara ve meyvelere kadar büyük bir çeşitlilik gösterir.
İyi bilinen türlerinden ağaç sansarı (Martes martes) Avrupa’dan Asya’nın orta kesimlerine kadar uzanan bölgede yaşar. Postu koyu kahverengidir. Uzunluğu 22-27 santimetrelik kuyruğu dışında 42-52 cm, ağırlığı 1-2 kilogramdır. Türkiye’nin Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerindeki ormanlar ile Güneydoğu Toroslar’da görülür.
Kır sansarı (Martes foina) Türkiye’yi de içerecek biçimde Avrasya’nın az ağaçlı ve kayalık birçok bölgesinde bulunur. Grimsi kahverengi postunun boyun altı ve göğüs bölümlerinde parçalı beyaz lekeler vardır.
Öbür türler arasında, Asya’nın güney kesimlerinde yaşayan sarı boyunlu sansar (Martes flavigula), Orta Asya’dan Bulgaristan’a kadar uzanan bozkırlara yayılmış alaca sansar (Vormela peregusrıa), Kuzey Amerika’da görülen Amerika sansarı (Martes americana) ile oklukirpiyi öldürüp yiyebilme beceresiyle ünlü balıkçı sansar (Martes pennarıti) sayılabilir.