Selanik
Makedonya’nın Kuzey Yunanistan’da kalan bölümünün en önemli kenti ve limanı olan Selanik, Yunanistan’ın Atina’dan sonra ikinci büyük kenti ve Pire’den sonra ikinci büyük limanıdır. Atatürk’ün doğum yeri olan kent, İÖ 316’da Makedonya bağımsız bir devletken kurulmuştur. Selanik kentinin o zamanki adı olan Thessalonike, Makedonya Kralı Büyük İskender’in kız kardeşinin adından gelir. İÖ 146’da Romalılar Makedonya’yı ele geçirdikten sonra Roma İmparatorluğunun Makedonya eyaletinin başkenti olan Selanik, Roma’yı Konstantinopolis’e (bugün İstanbul) bağlayan askeri bir yol olan Via Egrıatia üzerinde bir mola yeri ve ordu kampı olarak önem kazandı. Kent kilisesini kuran Aziz Paulus’un yazdığı ve Kutsal Kitap’ın bölümleri arasında yer alan “Selanikliler’e Mektuplar” bu kentin cemaatine seslenir.
1430’da Osmanlı topraklarına katılan Selanik’te 500 yıla yakın süren Türk egemenliğinin izleri günümüzde de görülür. I. Balkan Savaşı’nda (1912) Yunan ordusunun ele geçirdiği kent, 1913 Bükreş Antlaşması ile Yunanistan Krallığı’na katıldı. 1917’de çıkan bir yangın kentin büyük bölümünü yok etti Daha sonra modern bir kent olarak tekrar kurulan Selanik, 1978’deki bir depremde yeniden yıkıma uğradı.
Selanik Körfezi’nin kuzey ucunda, korunaklı bir koyda kurulmuş olan kenti çevreleyen çıplak alanlar, arkadaki dağlara doğru yavaş yavaş yükselir. Dışarı satılan krom, manganez ve tarımsal ürünlerin yüklendiği rıhtımlarla çevrili olan limanda bir de dalgakıran vardır. Büyük bir sanayi merkezi olan Selanik’te petrol rafinerileri, petrokimya ve demir-çelik fabrikalarının yanı sıra içki, dokuma, halı, tuğla, kiremit ve sabun üreten sanayi kuruluşları bulunur. Kent nüfusu 406.413’tür (1981).