Sihler
Sihler, Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap eyaletinde yaşayan bir halktır. Bu halk, Lahor’da kast düzenine ve puta tapınma gibi Hindu geleneklerine karşı çıkan yeni bir dinin temellerini atan Nanak’ın (1469-1538) izleyicileridir. Sihler’in guru adı verilen 10 dinsel önderinden ilki de Nanak’tır. Sihler tüm evrenin yaratıcısı olan tek bir tanrıya inanırlar ve tanrılarının adını sürekli tekrarlayarak ona ibadet ederler.
Guru öğretileri Sihler’in kutsal kitabı olan Adi Granth'ta yer alır. Bu kitap Amritsar’da, Hint-Türk İmparatoru Ekber’in bağışladığı bir bölgede Sihler’in 1579’da yaptıkları Altın Tapınak’ta korunuyordu. Daha sonra gelen imparatorlar Sihler’i sindirmek istediler. Onuncu ve son guru Gobind Rai (1666-1708), Müslüman yönetimi devirmeyi amaçlayan Khalsa adlı savaşçı kardeşlik örgütünü kurduktan sonra, adına aslan anlamına gelen Singh sözcüğünü ekleyerek Gobind Singh adını aldı.
Sihler İngilizler’e karşı iki kez savaştı. 1845-46’daki ilk savaşın sonunda İngilizler Pencap’ı ele geçirdi. İkinci savaştan (1848-49) sonra ise, Hindistan’ın bağımsızlığına kavuşmasına kadar Pencap İngiliz egemenliğinde kaldı. İngilizler Sih tapınaklarına el koydu. Sihler Hindistan bağımsızlık mücadelesinde Hint halkının yanında, İngilizler’e karşı dövüştü. 15 Ağustos 1947’de Hindistan ve Pakistan olmak üzere iki ayrı devletin ortaya çıkmasıyla Pakistan’da, Pencap’ın batı kesiminde yaşayan 2,5 milyon Sih Pencap’ın doğusuna göç etti. Sihler bu tarihten sonra, Hindistan federasyonu içinde Khalistan (Khalsa toprakları) adını verdikleri özerk bir devlet kurmak için mücadeleye giriştiler.
Hindistan yönetimi Sihler’e karşı baskı uyguladı. Hint askerleri Sihler’in kutsal hac yeri olan Amritsar’daki Altın Tapınak’ı bastı. Bu olayda 500’e yakın Sih yaşamını yitirdi. Şiddet olayları tırmanırken, Hindistan başbakanı İndira Gandhi iki Sih militanı tarafından öldürüldü (1984). Başbakan Raciv Gandhi Sihler’in yurttaşlık haklarına getirilen bazı kısıtlamaların kaldırılacağına söz verdi ve Hindular ile Sihler arasındaki gerginlik görece azaldı.
Sih erkekleri, Khalsa’nın simgesi olan 5 “k” ile tanınır. Bunlar, kesa (türbanla sarılı uzun saç ve sakal), kaçç (kısa pantolon), kara (çelik bilezik), kirpan (kısa bir hançer) ve kangha'dır (tarak).
Hindistan’da 14 milyonun üzerinde Sih yaşar. İngiltere, Kanada, ABD, Malezya ve Doğu Afrika’da da Sih topluluklarına rastlanır.