Tiençin
Tiençin ya da Pinyin yazılışıyla Tianjin, Çin'in kuzeydoğusunda önemli bir liman kenti ve sanayi merkezidir. Büyük Kanal’ın birkaç ırmakla birleşerek Hai Irmağı’nı oluşturduğu yerde bulunan Tiençin, Peçili Körfezi’nden 50 km kadar içeride, başkent Pekin'in (Beijing) yaklaşık 110 km güneydoğusundadır. Tiençin bölgesinde ortalama sıcaklık 11°C, ortalama yağış ise 508 milimetredir.
Tiençin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin üçüncü büyük kenti ve Şanghay’dan sonra ikinci büyük sanayi bölgesidir. Toplam yüzölçümü 11.305 km2 olan kentte ağır sanayi kuruluşları önemli bir yer tutar. Önde gelen ürünler demir ve çeliktir. Kimyasal maddeler, çimento, elektrikli araçlar, dokuma ve gıda ürünleri de önemlidir. Büyük Kanal, Tiençin'i ülkenin en uzun iki ırmağı olan Sarı Irmak ve Yangtze Irmağı’na bağlayarak alışveriş ve ticarete elverişli bir su yolu oluşturur. Ne var ki, Tiençin bölgesinde buluşan bu ırmaklar sık sık taştıkları için önemli bir sorun yaratırlar. Irmakların taşıyıp biriktirdiği artıklar düzenli aralarla temizlenir. Soğuk kış aylarında limanın buzlarla kaplanmaması için buzkıran gemileri çalışır. Tiençin’in Çin’in kuzeyindeki sanayi bölgelerinde bulunan öbür kentlerle bağlantısı demiryoluyla sağlanır.
Tiençin yüzyıllar boyunca bir askeri garnizon ve ticaret kasabası durumundaydı. 1860’ta afyon ticareti yüzünden çıkan savaşta İngiltere ile Fransa’nın Çin’i yenmesinden sonra dış ticarete açıldı. Tiençin savaş nedeniyle, ilki 1900’deki Boxer Ayaklanması sırasında, İkincisi de 1937’de Çin ile Japonya arasındaki savaş sırasında büyük yıkıma uğradı. 1976’da da şiddetli bir deprem geçiren kent daha sonra büyük ölçüde yeniden kuruldu.
1949’da Çin’deki iç savaş sırasında komünistler kenti Kuomintang kuvvetlerinden aldılar. Tiençin günümüzde, merkezi Çin hükümetine bağlı, yönetim bölgesi düzeyinde bağımsız bir kent ve belediyedir. Kent önceleri Hopei (Hebei) eyaleti sınırları içindeydi.
Tiençin’de üç üniversite vardır. Kent nüfusu 4.314.271 (1988), belediye nüfusu ise 7.780.000’dir (1983).