Tirsi
Tirsiler denizlerde yaşayan, ama üremek için tatlı sulara giren balıklardandır. Üst çenelerinin ortasında bulunan girinti, akrabaları olan ringa ve sardalyelerden ayırt edilmelerini kolaylaştırır. Yaygın biçimde sofra balığı olarak değerlendirilmekle birlikte, aşırı avlanma, çevre kirliliği ve akarsulara kurulan barajlar sayılarını azaltmıştır. Bazı ülkelerde, hazırlanan tatlı su yataklarında yapay olarak üretilmektedir.
Eskiden yalnız Atlas Okyanusu’nun batı kıyılarında bulunan Amerika tirsisi (Alosa sapidissima) Büyük Okyanus'a da götürülmüştür. ABD de önemli ölçüde avlanmaktadır. Mart ve haziran ayları arasında sular ısınırken önce erkek tirsiler akarsulara girer ve dişilerin iki hafta kadar sonra gelip yumurtalarını dökecekleri yerleri hazırlarlar.
Her dişi ortalama 28 bin yumurta döker. Ama bazen dökülen yumurta sayısı 155 bine ulaşabilir. Yavru tirsiler erişkinlikleri izleyerek akarsu ağzına doğru yüzer ve sonbaharda denize açılır.
Tirsiler Alosa cinsini oluşturan ve birbirlerine çok benzeyen balıklardır. İçlerinden iki tür (Alosa caspia ve Alosa pontica) Karadeniz’de yaşarken bir tür (Alosa fallax) Türkiye’ yi çevreleyen tüm denizlere yayılmıştır. Ortalama 20-30 cm dolayında olan bu türün uzunluğu en çok 55 santimetreye çıkabilir.