Arabistan çölü
Arabistan çölü, Mısır'da çöl bölgesi. Nil ırmağı ile Kızıldeniz arasında yeralan, güneyde Sudan'a da uzanan Arabistan çölü (ya da Arap çölü), 222 500 km²'likbir alana yayılır. Adının Arabistan'a yakınlığından ya da Mısır'dan ilk Arap göçebelerinin geldikleri yer olmasından kaynaklandığı sanılır. Arabistan çölü adı bazı coğrafyacılar tarafından Arabistan yarımadasındaki çölleri belirtmek için de kullanılır.
Arabistan çölüne Mısır'da "Doğu Dağlık bölgesi" de denir: Yükseltileri 1 830 m'yi aşan birçok doruk ve Mısır'ın en yüksek dağı olan Cebel Şuayb (2 183 m), bu bölgede, yer alırlar. Derin vadilerle yarılmış dağlar arasındaki akarsu yataklarında yalnızca, kış mevsiminde bazen düşen yağışlardan sonra su akar. Nil kıyısındaki Tebeş ile Kızıldeniz kıyısındaki Kuseyr'i birbirine bağlayan ve Vad iüli- Hammamat'ın çığırını izleyen kervan yolu, eskiden güneyle önemli bir bağlantı oluşturmuştur. Günümüzde çölün büyük bölümü çorak (yıllık yağış 100 mm'nin altındadır) ve ıssızdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 18 °C'tır; yaz mevsiminde sıcaklıklar çok yüksektir.
İnce, taşlı kumlarla kaplı olan Arabistan çölünde, yalnızca göçebe aşiretler yaşar, keçi ve koyun yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlarlar. Çölde önemli kent ya da kasaba yoktur. Çok eski dönemlerden bu yana işletilen porfir (kızıl somaki) yataklarının yanı sıra petrol, demir filizi, manganez ve granit yatakları da vardır.