Avusturya Veraset Savaşları
Avusturya Veraset Savaşları, XVIII. yy'ın ortalarında, güçler dengesini korumak için Avrupa'da yapılmış iki büyük çarpışmadan biri (öbürü Yedi Yıl Savaşları'dır).Prusya ile Avusturya'nın Orta Avrupa'daki rekabetinden, Avusturya ile Fransa arasındaki uzun süreli görüş ayrılıklarından ve İngiltere ile Fransa arasındaki denizaşırı ticaret ve sömürge imparatorlukları konusundaki rekabetten kaynaklanan Avusturya Veraset Savaşları'nın, görünüşteki nedeni Avusturya'da ortaya çıkan veraset sorunu oldu.
İmparator Leopold'un erkek çocuğu yoktu; bu yüzden Avusturya'daki mirasını küçük kardeşi arşidük Karl'a bırakmış, ama Karl'ın da erkek çocuğu olmaması durumunda, kızlarının hakkını saklı tutmuştu (1705). Ne var ki, Karl VI bu vasiyete aldırmıyor, tahtını kendi kızı Mana Theresa'ya bırakmayı düşünüyordu. Bu, Leopold'un, biri Saksonya seçici prensi August lll'le, öteki de Bavyera seçici prensi Karl Albrecht'le evli olan kızlarının hakkını çiğnemek demekti. 20 Ekim 1740'ta Karl Vl'nın ölümüyle, yerine kızı Maria Theresa geçince, Prusya kralı Friedrich II, 1750'de Bohemya sınırına yakın bir bölge olan Silezya'yı işgal etti. Büyük rakibi Avusturya'ya zayıflatmak isteyen Fransa da, Prusya, Bavyera, Saksonya ve Ispanya'yı bir araya toplayan bir koalisyon kurdu.
1741 yazında bir Fransız-Bavyera saldırısıyla güç duruma düşen Maria Theresa, düşmanlarına teslim olmayı kabul etmeyip, koalisyon içindeki gizli çekişmelerden yararlanarak Prusya'yla geçici bir ateşkes yaptı. Sonra da İngiltere ve Hollanda'nın sağladığı yardımlarla, geri kalan düşmanlarına saldırdı. 1743'te Bavyera'yı alıp, Alsace'ı tehdide başladı. Bu arada İngiliz-Hannover birlikleri de Fransızları Dettingen'de yendiler.
Fransa'yı, Prusya kralı Friedrich ll'nin yeniden savaşa karışması (ikinci Silezya savaşı 1744-1745) ve Avusturya'ya bağlı olan bugünkü Belçika topraklarında kazanılan zaferler kurtardı. Mareşal Saksonyalı Moritz, İngilizleri Fontenoy'da (1745), AvusturyalIları Raucaux'da,(1746) yendi. Ama Fransız donanması İngilizlerle rekabet edemedi ve Friedrich II, Silezya'nın ilhakını Dresden anlaşmasıyla onaylattı (Aralık 1745). Kendini 1742'de Karl VII adıyla imparator seçtiren Bavyera seçici prensi Karl'ın ölümü ve yeni seçici prensin uzlaşmaya yatkın tutumu, tarafları görüşme masasına oturttu.
1748 Aix-la-Chapelle (Aachen) anlaşmasıyla Fransa, Belçika'yı Avusturya'ya geri verdi; Silezya, Friedrich ll'de kaldı. Parma ve Modena dukalıkları, İspanyol Bourbonlarının küçük kollarına verildi. Bourbonların Fransa, İspanya, Napoli ve Parma'da egemen olması, Fransa'nın işine yarayabilirdi; ama, ülke ekonomik açıdan bitkin düşmüş ve savaş yalnız Prusya kralının işine yaramıştı. Prusya zengin ve kalabalık nüfuslu Silezya'yı almakla, Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biri haline gelmişti. Ne var ki, Avusturya'nın Silezya'yı geri almadaki kararlılığı, çok geçmeden, Avrupa'daki ikinci büyük çarpışmanın (Yedi Yıl Savaşları) başlamasına yol açtı.