BALKAN ŞAMPİYONASI
Balkan ülkeleri arasında düzenlenen bölgesel ve ulusal düzeydeki spor yarışma ve karşılaşmalarıdır. Bu yarışmalara (Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Yugoslavya ve Yunanistan) katılır. 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları sırasında Yunanlılar tarafından Balkan ülkeleri arasında Balkan Oyunları adıyla ayrı bir yarışma düzenlenmesi önerildi. Balkan ülkelerinin bu öneriyi benimsemeleri üzerine ilk oyunlar 22-29 Eylül 1929’da A tina’da yapıldı. Başlangıçta atletizm, futbol, eskrim, güreş ve tenis olmak üzere beş spor dalında yarışmalar yapılıyordu. 1936’dan sonra atletizm dışında kalan dallardaki yarışmalar Balkan Şampiyonası adı altında düzenlenmeye başlandı. Yalnızca atletizm Balkan Oyunları kapsamında kaldı.
Her yıl Balkan ülkelerinden birinde yapılan yarışmalar 1940-53 arasında, II. Dünya Savaşı sırasında ve bu dönemi izleyen yıllarda bir süre yapılamadı. Ülkesinde hiç yarışma düzenlemeyen Arnavutluk yarışmalara da en az katılan ülke olmuştur.
Balkan Şampiyonası günümüzde tenis, basketbol, boks, güreş, sutopu, judo, karate, masatenisi, kayak, voleybol, futbol, kürek, eskrim, halter, hentbol, sualtı sporları dallarında yapılmaktadır. 1953’ten bu yana güreş, boks, yüzme ve basketbol dallarında Balkan Gençler Şampiyonası da düzenlenmektedir.
Türkiye 1957 ve 1974 yılları dışında Balkan Şampiyonası’na katılmış; en çok güreş dalında başarı sağlayarak madalya kazanmıştır. Bu dalın dışında Türkiye’nin basketbol, binicilik, bisiklet, eskrim, futbol, judo, kayak, kürek, voleybol, yelken, atıcılık, yüzme ve boksta madalyaları vardır.
Türkiye basketbolda 1962’de ikinci, 1983’te ise şampiyon oldu. Boksta 1967’de 3 altın, 2 gümüş madalya kazandı.
Her şampiyonanın sonunda bir yıl sonra şampiyonanın hangi ülkede düzenleneceği saptanır ve o ülkenin ilgili federasyon başkanı Balkan Şampiyonası Organizasyon Komitesi başkanı olur. Şampiyonaya katılıp katılmamak ve şampiyonayı düzenleyip düzenlememek her ülkenin kendi isteğine bağlıdır. Şampiyona Balkan ülkelerinin birbirine yakınlaşmasında, barış ve dostluğun gelişmesinde önemli bir işleve sahiptir. Ayrıca sporcuların daha büyük uluslararası yarışmalara hazırlanması ve deneyim kazanması açısından da yararlıdır.