Batiskaf
Batiskaf, Denizlerin derinliklerini araştırmak için geliştirilmiş ilk modern "derinlik gemisi". Fransız bilim adamı Auguste Piccard tarafından gerçekleştirilen ilk batiskafın (FNRS 2) yapımı 1948'de tamamlandı. Daha sonra başka yapımcılar tarafından değişiklikler yapılarak, 1952'de FNRS 3 yapıldı. Piccard ile oğlu Jacques da 1953'te Trieste adını verdikleri daha gelişmiş bir batiskaf yaptılar. FNRS 3'ün yapımcılarıysa, 1961 'de Archimède adlı batiskafı ürettiler.
Batiskafların deniz altında giden bir tür balon oldukları söylenebilir: Sıkıştırılabilir benzin dolu bir şamandırayla destekli bir küreden oluşurlar. Dalışa geçilirken giriş bölmelerine|su|alınmasıyla sıkışan benzin, denge depolarına geçerek bütün aracın ağırlaşmasını ve dalmasını sağlar. Çıkış, batiskaf altındaki depolarda bulunan ve elektromıknatıslarla tutulan dökme demir kırıntılarının bırakılmasıyla sağlanır. Denizaltında batiskaf, motora bağlı küçük pervaneler yardımıyla kısıtlı da olsa manevra yapabilir.
Bütün batiskaflarla çeşitli denizlerde önemli dalışlar gerçekleştirilmiştir. Dünya rekorunun kırıldığı dalış dizisi, 23 Ocak 1960'ta, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınan Trieste'yle yapılmış, Jacques Piccard ve teğmen Donald Wals, Büyük Okyanus'taki Mariana adaları çukurunda - 1 912 m'ye inmişlerdir.