Bengal
Bengal, Güney Asya'da tarihsel bölge. Kuzeyde Himalayalar ile güneyde Bengal körfezi arasında yer alan, günümüzde Hindistan'ın Batı Bengal eyaleti ile Bangladeş arasında paylaşılmış olan Bengal bölgesi, kabaca Bengali (Bengalee) dilinin konuşulduğu alana denk düşer. Geniş bir alçak delta oluşturan Ganj-Brahmaputra ırmak sistemi tarafından akaçlanır. En kuzey kesimindeki Himalayaların uzantıları dışında,toprakları son derece verimlidir ve Hindistan'ın "pirinç ambarı", dünyanın başlıca jüt üreticisidir.
Ama delta bölgesini muson yağışları mevsiminde (yaz) sık sık su basması, tarıma büyük zarar verir. Sanayi öncelikle Asansol yakınındaki kömür yatakları çevresinde, liman kenti Kalküta'nın yakınında ve Dakka'da toplanmıştır.
VIII. yy'da buddhacı Pala sülalesinin egemen olduğu bölge, XI. yy'da yavaş yavaş hindu Sena sülalesine geçti. Yaklaşık 1200'den başlayarak müslüman hükümdarlar tarafından yönetildi. 1576'da Türk-Moğol İmparatorluğu'na bağlandı. 1757'de Robert Clive'ın Plassey savaşında (1757) Bengal hükümdarını yenmesinden sonra İngiliz egemenliğine girdi. 1905'te Lord Curzon tarafından ikiye bölündü. 1947'de Hindistan'daki İngiliz egemenliği sona erince, Doğu Pakistan (1974'te Bangladeş) ve Hindistan (Batı Bengal eyaleti) arasında bölüştürüldü.