Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çad

  • Okunma : 329
Çad Resim

Orta Afrika’da, dört yanı karayla kuşatılmış bir ülkedir. Kuzeyinde Libya, batısında Nijer ve Nijerya, güneyinde Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti, doğusunda Sudan vardır.

    Ülkedeki en etkileyici doğal görünüm Nijerya sınırındaki Çad Gölü’dür. Sığ olan Çad Gölü Şari İrm ağıyla beslenir. Sular yükseldiği zaman 25.900 km2 olan göl alanı, çekildiğinde 10.360 km2 olur. Gölde balık boldur.

        ÇAD'A İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 1.284.000 km2.

NÜFUS: 5.265.000 (1987).

YÖNETİM: Danışma meclisi olan tek partili cumhuriyet.

BAŞKENT: N'Djamena.

DOĞAL YAPI: Dört yanı karalarla çevrili olan ülke,

       güneydeki nemli ve tropik alanlardan, kuzeydeki

       kurak ve çorak çöle kadar uzanır. Batıdaki Çad

       Gölü'nün büyüklüğü mevsime göre büyük ölçüde değişir.

BAŞLICA ÜRÜNLER: Darı, şekerkamışı, manyok, et,

       pamuk.

BAŞLICA İHRAÇ ÜRÜNÜ: Pamuk.

ÖNEMLİ KENTLER: N'Djamena, Mundu, Sarh.

    Çad üç ana coğrafya bölgesine ayrılır. En çok yağış alan güney bölgesi fundalıklar, yüksek otlar ve yaprak dökmeyen ağaçlarla kaplıdır. Burası ülkenin en zengin tarım bölgesidir. Kuzeye gidildikçe yağış azalır ve otlaklar cılızlaşır. Bu bölgede fil, zürafa, aslan ve çita gibi hayvanlarla zengin bir yabanıl yaşam vardır. Çad’ın kuzey bölümü çok az yağış alır; 3.415 m etre yükseklikteki volkanik Tibesti Dağlan’mn kuzey yamaçları Sahra Çölü’ne kadar uzanır.

    Çad’da değişik din ve dilleri olan ve çok çeşitlilik gösteren bir nüfus vardır. Nüfusun çoğunluğu daha verimli olan güneydedir. Çölde ise göçebe Araplar yaşamaktadır.

    Ülkenin başlıca ürünleri pamuk, pirinç, darı ve mısırdır. Sığır yetiştiriciliği önemlidir. Bunun yanı sıra koyun ve keçi de beslenir. Çad çok yoksul bir ülkedir; kuraklık, açlık ve hastalıklar halkı kırar geçirir. Sanayi gelişmemiştir. Enerji kaynaklarının ve iletişim araçlarının yetersizliği ülkenin önünde önemli bir engeldir. Başkent, Şari Irmağı üzerindeki N ’D jam ena’dır.

    Çad 1900’lerde Fransız sömürgesi olana kadar Müslüman Araplar’m egemenliği altındaydı. 1910’da bugünkü Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon ve Kongo’yu kapsayan Fransız Ekvator Afrikası’nın bir parçası olan Çad 1960’ta bağımsız bir cumhuriyet oldu. Güneydeki çoğu Fransızca konuşan Hıristiyan halkın kuzeydeki Müslümanlar üzerindeki egemenliği 1960’larda ve 1970’lerde iç savaşa yol açtı. Fransa ve Libya’nın da karıştığı iç savaş ülkenin durumunu daha da kötüleştirdi.

Çad Resimleri