Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Cenevre

  • Okunma : 303
Cenevre Resim

Cenevre kenti, İsviçre’nin en batısında, Cenevre Gölü de denen yarım ay biçimindeki Leman Gölü’nün batı ucunda yer alır. Göl kıyısındaki 140 metre yüksekliğe su fışkırtan ünlü fıskiye kentin özelliklerinden biridir. Doğu ucundan göle giren Rhöne Irmağı gölün içinde akışını sürdürür ve batıda gölden çıkıp Fransa’ya yönelirken kenti ikiye böler. Cenevre, İsviçre’nin Fransızca konuşulan bölümündedir ve aynı adlı kantonun yönetim merkezidir.

    Kent önemli bir uluslararası bankacılık merkezidir. Birleşmiş Milletler’in Avrupa’daki merkezi ve bu örgüte bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi kuruluşlar da Cenevre’dedir.

    1536’da Jean Calvin Cenevre’yi Reform hareketinin merkezi yaptı ve öteki ülkelerden birçok Protestan buraya akın etti. Calvin’in 1559’da kurduğu Cenevre Üniversitesi dünyanın her yerinden öğrenci çekti. Cenevre’de yaşamış olan ünlüler arasında, görüşleriyle Fransız Devrimi’nin önderlerini etkilemiş olan Jean-Jacques Rousseau da vardır.

    Cenevre 1798’de Fransızlar’ın eline geçinceye kadar bağımsız bir kentti, ama 1815’te Napolyon’un düşüşünden sonra İsviçre’nin bir parçası oldu. 1859’da yapılan Solferino Savaşı’nda yaralıların çektiği acılara tanık olan Henri Dunant, 1864’te Cenevre'de Uluslararası Kızılhaç Ö rgütü’nü kurdu. Aynı günlerde, Cenevre’de dünyanın her ülkesinden gelen temsilciler savaşta yaralananlara ve savaş tutsaklarına nasıl davranılacağı konusunda bir anlaşmaya vardılar. Cenevre I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Milletler Cemiyeti’nin yönetim merkezi olarak seçildi.

    Cenevre birçok uluslararası antlaşmanın imzalandığı ve konferansın toplandığı bir kenttir. Bu konferanslar arasında, 1958’den başlayarak, nükleer denemelere yasak koyan bir dizi toplantı ve bunların uzantısı olarak ABD ile SSCB arasında yapılan ve SALT I, SALT II antlaşmalarıyla sonuçlanan Stratejik Silahları Sınırlama Görüşmeleri sayılabilir.

    Cenevre çikolata, mücevher, müzik aletleri ve saatleriyle ünlüdür. 1817’de kurulmuş olan Cenevre Botanik Bahçesi’nde yaklaşık 15 bin bitki türü yetiştirilmektedir. Avrupa’nın en büyük kuru bitki koleksiyonu da buradadır. Nüfusu 159.895’tir (1986).

Cenevre Resimleri