Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Zürich

  • Okunma : 289
Zürich Resim

Zürich kenti İsviçre’de, Zürich Gölü’nün kuzey ucunda yer alır. İsviçre’nin başkenti Bern olmakla birlikte, Zürich ülkenin en büyük ve en önemli kentidir. Limmat Irmağı'nın gölden ayrıldığı noktada, ırmağın iki yakasında kurulmuştur. Göl kıyısının bir bölümü de kent sınırları içindedir. Limmat’ın bir kolu olan Sihl Irmağı da kentin içinden geçer. Zürich, Zürich Kantonu’nun başkentidir. (İsviçre 22 kantondan oluşur.)

    Zürich oldukça eski bir kenttir. Çok eski zamanlarda göl kıyısında, kazıkların üzerine kurulmuş küçük yerleşimler vardı. Bölgede yaşayan kabileler avcılık ve balıkçılıkla geçinirdi. Sonraları bölgeyi ele geçiren Romalılar burada Turicum kentini kurdular. Zürich, Reform hareketi sırasında Roma Katolik Kilisesi’ne karşı ayaklanan kent merkezlerinin başında geliyordu. İsviçre’de Reform hareketini başlatan kişi, Zürich’teki Büyük Katedral (Grossmünster) papazlarından Huldrych Zwingli'ydi.

    Zürich’in eski kent bölümleri dar sokakları, kiliseleri, kuleleri ve renkli saatleriyle tipik bir ortaçağ kentidir. Buna karşılık kentin yeni bölümlerinde geniş caddeler ve modern binalar vardır. Demiryolu istasyonundan göle kadar uzanan Bahnhofstrasse, Avrupa’nın en çarpıcı alışveriş merkezlerinden biridir.

    Zürich kültürel yaşamının canlılığıyla tanınır. Kentte iki önemli öğrenim kurumu vardır. Zürich Üniversitesi ve Federal Teknoloji Enstitüsü’ne pek çok ülkeden öğrenci gelir. Zürich’te halk Almanca konuşur. Çoğunluk Protestan’dır. Kentte her yıl çeşitli şenlikler düzenlenir.

    Zürich dünyanın önde gelen maliye merkezlerinden biridir. Dünya para piyasasında önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda hareketli bir sanayi kentidir. Yüzyıllardan beri ipekli dokumacılığının merkezi durumundadır. Kent çevresinde başta makine sanayisi olmak üzere birçok ağır sanayi kuruluşu vardır.

    Nüfusu 351.086’dır (1988).

Zürich Resimleri