Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gdansk

  • Okunma : 494

Gdansk, Polonya da liman kenti. Vistül ırmağının denize döküldüğü yerde bulunan Gdansk (eskiden Almanca Danzig nüfusu 467 000'dir. Kuzey kesiminde Gdynia'yla ortak bir yerleşme alanı oluşturan Gdansk, Polonya'nın başlıca limanı olmasının yanı sıra, önemli bir sanayi merkezidir Tersaneler, besin ve kimya sanayileri, makine yapanı, vb. İkinci Dünya Savaşı'ndan büyük zarar görmüş ve savaştan sonra önemli bir bölümü yeniden yapılmıştır.

X. yy'da yerleşilen. Hansa Birliği'nin kurulması ve Baltık denizi ticaretinin gelişmesiyle özerk bir ticaret merkezine dönüşen Gdansk. çok geçmeden Vistül havzasının başlıca limanı, en parlak dönemini yaşadığı XVI. ve XVII. yv'larda da Avrupa'nın başlıca tahıl pazarı haine geldi. XVIII. vy'da bir ölçüde gerilemekle birlikte, 1920’ve kadar bölgenin başlıca limanı olmayı sürdürdü.

Polonya'nın ikinci bölüşülmesinde (1793) halkının yarısı Alman olan kent. Prusya'ya bırakıldı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra da halkının yarısından çoğu Alman olduğu için, yeniden kurulan Polonva devletinin dışından bırakıldıysa da. Milletler Cemiyeti tarafından serbest liman ilan edildi. Polonya'nın limanı işlevi görmesi kararına karşın. Alman nüfus ile Polonya arasındaki anlaşmazlıkar, Polonya’vı Polonya koridorunda yeni Gdynia limanını oluşturmaya yöneltti. 1933-1938 arasında, seçimle işbaşına gelen Gdansk Senatosu'nda çoğunluğu ele geçiren Naziler, Almanya'yla birleşme yolunda etkinliklere giriştiler ve Almanya'nın Gdansk'ı ilhak etmesi, İkinci Dünya Savaşın nedenlerinden biri oldu. İkinci Dünya Savaşının sonunda, kent Polonya'ya katıldı ve Alman nüfusun büyük bölümü Almanya'ya göçtü.