Hendek Savaşı
Hendek Savaşı, Medineli müslümanlar ile Mekkeli müşrikler (Tanrı'ya ortak koşanlar) arasında yapılan savaş (627). Kendilerini Medine'den süren müslümanlara kin besleyen yahudi Beni Nadiri kabilesiyle ittifak yapan Gatafan, Fezare, Ehabiş, Mürre, Eşca ve Süleym kabileleri, Hz. Muhammet'i ordusuyla birlikte Medine'den çıkarmak amacıyla savaş hazırlıklarına başladılar. Müslümanların kervanlarına yıpratma saldırıları düzenleyen müşrikler birliği, ayrıca, Hz. Muhammet'i Medine'ye 15 günlük uzaklıkta olan Dümet ül-Cendel'e çekmek, başsız kalan Medine'yi kolayca ele geçirdikten sonra Dümet ül-Cendel'e yönelerek müslüman ordusunu yok etmek için bir plan hazırladılar.
Ancak, müşriklere karşı savaşmak için ordusuyla yola çıkan Hz. Muhammet, planı öğrenir öğrenmez geri dönerek, Medine'yi savunma hazırlıklarına girişti. Savunmayı kolaylaştırmak için kentin çevresine 9 m eninde, 4,5 m derinliğinde ve yaklaşık 5,5 km uzunluğunda bir hendek kazdırdı (savaş bu yüzden Hendek Savaşı diye anıldı). 10 000 kişiden oluşan düşman ordusu saldırıya geçtiğinde hendek tamamlanmış, 3 000 kişilik müslüman ordusu savunma düzenine girmişti. Yaptıkları birçok saldırıya karşın hendeği aşamayan müşrikler, bu kez, Beni Kureyza adlı yahudi kabilesini kışkırtarak müslümanları arkadan vurmayı denediler.
Ancak Hz. Muhammet'in zamanında önlem almasıyla bu planlarında da başarılı olamayıp, şiddetli soğuk, erzak sıkıntısı ve bıkkınlığın artması üstüne kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldılar.