Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hz. Ömer

  • Okunma : 355

(591-644). Hz. Muhammed’in ölümünden sonra İslam toplumunun başına geçen ikinci halife olan Hz. Ömer, Hz. Muhammed’in bağlı olduğu Mekke’nin Kureyş kabilesinin Beni Adiyy ailesindendi. Babası kabileler arasındaki sorunları çözmesiyle tanınmıştı. Hz. Ömer de bir süre bu görevi yürüttü. Cesareti ve yiğitliğiyle ün kazandı, Mekke’nin sayılan kişileri arasına girdi. İslam’ın ortaya çıkışından sonra uzun süre Hz. Muhammed’e karşı durdu. Hatta İslam tarihçilerine göre sonunda Hz. Muhammed’i öldürmeye karar verdi. Ama bu sırada kız kardeşi ile eniştesinin de Müslüman olduğunu öğrenmesi ve okudukları Kuran ayetlerini dinlemesi üzerine İslam’ı kabul etti (618). Hz. Ömer’in İslam’ı kabul etmesi Müslümanlar’a güç kattı. İlk kez onun koruması altında Kâbe’de namaz kılabildiler.

    Hz. Ömer Hicret’ten (622) sonra bir grup Müslüman’la Medine’ye geldi. Bundan sonra Hz. Muhammed’in bütün savaşlarına katıldı. Peygamberin ölümünden sonra Hz. Ebubekir’in halife seçilmesinde önemli rol oynadı. Hz. Ebubekir de ölmeden önce yerine geçecek kişi olarak Hz. Ömer’i önerdi.

    634’te halife olan Hz. Ömer İslam’ı yayma yolundaki savaşlara hız verdi. Irak ve Suriye İslam egemenliğine girdi. 637’de Kudüs kenti alındı. 637’de Kadisiye’de, 638’de Celula’da Sasani ordusu yenilgiye uğratıldı. 644’te İran’ın önemli bir bölümü ele geçirildi. Batıda fetihler sürdü. 642’de İskenderiye’yi alan Mısır Valisi Amr İbnü’l-As birliklerini Libya üzerine gönderdi. Hz. Ömer 644’te Medine’de, kendisinden fazla vergi alındığını öne süren İranlı bir Hıristiyan köle tarafından
öldürüldüğünde İslam devleti Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da önemli bir güç durumuna gelmişti.

    Hz. Ömer İslam tarihinde adaletiyle ün kazanmıştır. Öte yandan ilk devlet örgütlenmesinin de temellerini atmış, adalet, maliye, ordu ve toprak yönetimi alanında ilk düzenlemeleri yapmış, ilk İslam parasını bastırmıştır. Hicret’in İslam tarihinin başlangıcı olması onun zamanında kabul edilmiştir.