Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Şili Arokaryası

  • Okunma : 305
Şili Arokaryası Resim

Şili Arokaryası, Güney Amerika’da, Şili ve, Patagonya’nın dağlık kesimlerinde geniş ormanlar oluşturan değerli bir kereste ağacıdır. Alımlı görünümünden ötürü anayurdundan alınıp öbür ılıman bölgelere götürülmüştür. Nitekim, Şili arokaryası (Araucaria araucana) Avrupa’nın batısında olduğu gibi pek çok yerde süs ağacı olarak yetiştirilmektedir.

    Yaklaşık 45 metreye kadar boylanabilen ağacın gergin ve dik dalları üst üste binmiş batıcı yapraklarla kaplıdır. Erkek ve dişi kozalakları ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Tohum taşıyan dişi kozalaklar tümüyle olgunlaştığında bir insan kafası büyüklüğüne ulaşır. Bol nişastalı tohumları kestane tadındadır ve çerez olarak yenir. Kerestesi çam ağaçlarının kerestesine benzer, ama reçinesizdir.

    Şili arokaryasına yakın akraba olan salon arokaryası (Araucaria excelsa) ise dünyanın pek çok yerinde yetiştirildiğinden oldukça iyi tanınan bir türdür. Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Norfolk Adası’nda kendiliğinden yetişen bu türe iğnemsi yapraklarından ötürü “salonçamı” da denir. Anayurdunun dışında saksılarda yetiştirilmesine karşılık, kendi doğal ortamında 60 metreye kadar boylanabilen bu görkemli ağacın odunu ev ve gemi yapımıyla mobilyacılıkta kullanılmaktadır.

Şili Arokaryası Resimleri