Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İndus uygarlığı

  • Okunma : 658

İndus uygarlığı, İndus vadisinde İ.Ö. III. binyılda gelişen uygarlığı belirten terim. Ari kökenli halkların önünden kaçarak İndus vadisine yerleşen Dravid asıllı halklar tarafından geliştirilen İndus uygarlığının başlıca kentleri, günümüzdeki Karaçi'nin 320 km kadar kuzeyindeki Mohenco Daro ile 640 km kadar kuzeydoğusundaki Harappa'ydı. İndus ırmağının batı kıyısındaki Mohenco Daro, İndus uygarlığının öbür büyük kentleri gibi iki yerleşme alanından oluşuyordu: Batıda yüksek hisar; doğuda evlerden oluşan aşağı kent. Hisar içindeki yapılar, düzgün planlı sokaklarla birbirine bağlanmıştı. Söz konusu yapıların başlıcaları büyük tahıl ambarı ile sarnıçtı. Harappa da aynı plana göre kurulmuştu. Bölgede aynı uygarlığa bağlı, başka birçok küçük kent (Kalibangan, vb.) vardı.

Arkeoloji buluntularından anlaşıldığına göre, İndus uygarlığını geliştirenler yapılarında standart boylarda pişmiş tuğlalar kullanmayı, kanalizasyon sistemleri kurmayı, büyük mezarlıklar yapmayı ve o dönem için gelişmiş bir teknolojiyi yansıtan silindir biçimi mühürler yapmayı biliyorlardı. Dünyada tavuk yetiştiriciliği yapan ilk halklardandılar; ayrıca domuz, at ve deveyi (bazı uzmanlara göre fili de) evcilleştirmişlerdi.

İndus uygarlığının, İ.Ö. II. binyıl başlarında Ariler tarafından ortadan kaldırıldığı sanılmaktadır. Mohenco Daro'nun İ.Ö. 1750'ye doğru yıkıldığını gösteren arkeoloji kanıtları ele geçirilmiştir.