İnterferon
İnterferon, Hayvan hücrelerinin virüslerin saldırısına uğradıkları zaman ürettikleri protein. İnterferon, kan dolaşımına ya da hücreler arası sıvıya salınır; sağlıklı hücreleri uyararak enfeksiyona karşı bir enzimin üretilmesini sağlar. Bu nedenle potansiyel bir biyolojik ilaç kaynağı sayılmıştır. Araştırmalar için gerekli insan interferonunun sağlanması uzun süre, pahalıya mal olan özütleme teknikleriyle sınırlı kalmış, 1980'de genetik mühendisleri daha büyük miktarlarda sağlanması olanağını bulmuşlar, ayrıca, bedenin her biri birkaç üye içeren birbirinden farklı üç interferon sınıfı yaptığını anlamışlardır.
Başlangıçta bu interferon sınıfları, yapıldıkları yerlere göre lökosit interferonları, fibroblast interferonları ve bağışıklık interferonları diye adlandırılmıştır; ama günümüzde, her interferon sınıfının tek bir hücre tipi tarafından yapılmadığı bilinmekte, bu yüzden, söz konusu sınıflar sırasıyla alfa interferon, beta interferon ve gama interferon diye adlandırılmaktadır. Ayrıca, eskiden interferonların son derece türe özgü oldukları düşünülürken, günümüzde bireysel interferonların, başka türlerde farklı derecelerde etkililik gösterebilecekleri anlaşılmıştır.
Alfa interferonun kıl hücreli lösemi, hepatit C ve non-A ve non-B hepatit tedavisinde kullanılması onaylanmıştır. Ayrıca, kanser ve sirozun önemli bir etkeni olan süregen hepatit B'ye, üreme organları siğiline ve bazı ender kan ve kemik iliği kanserlerine karşı etkili olduğu da saptanmıştır. Alfa interferon içeren burun spreyleri, rinovirüslerin yol açtıkları nezlelere karşı bir miktar koruma sağlamaktadır.