Kılavuz Balığı
Çok eskiden beri kılavuz balığının (Naucrates ductor) , bir gemiye ya da köpekbalığı gibi iri balıklara eşlik etmesi dikkat çekmiştir. Yüzeye yakın sularda dolaşan kılavuz balığının bu davranışı yol göstermeye değil korunma ve artıklardan yararlanma amacına yöneliktir. Çok iyi birer yüzücü olmaları nedeniyle köpekbalıklarından korkmazlar. Kılavuz balığı palamuta akraba olmamakla birlikte maltapalamudu adıyla da tanınır. Bu adı, 16. ve 17. yüzyıllarda Malta’yı almak için sefere çıkan Osmanlı donanmalarının peşine takılmasından ötürü aldıkları sanılmaktadır.
Kılavuz balığı sıcak denizlerde yaşar ve seyrek olarak soğuk sulara girer. Uzunluğu 30 cm, gövdesi torpil biçimindedir. Hızlı yüzen öbür balıklar gibi kuyruk yüzgeci çatallıdır. Birinci sırt yüzgecinin yerine birkaç kısa diken bulunur. Mavimsi gövdesinde enlemesine uzanan koyu yeşil 5-7 bant vardır.
Yavruların sırt ve karın yüzgeçleri daha büyüktür. Genellikle denizde sürüklenen yüzeyi genişçe her çeşit malzemenin altına, yosun kümelerine ve hatta iri denizanalarının yakıcı kapsüllerle donanmış kollarının arasına girerek deniz kuşları ve öbür düşmanlarından korunurlar.