Kızılcık
Kızılcık, adını kıpkırmızı renkli zeytinsi meyvelerinden alan çalı yapısında bir ağaçtır. Anayurdunun Avrupa ve Batı Asya olduğu sanılan bu ağaç (Cornus mas) hem besin olarak yararlanılan meyveleri için, hem de süs amacıyla yetiştirilir. Türkiye’de kıyı bölgelerinde, özellikle orman kenarı ve açıklıklarında yabani olarak yetişir. Ayrıca, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere çeşitli bölgelerde tarımı yapılır.
Yaklaşık 7 metreye kadar boylanabilen kızılcık ağacının kışın dökülen yaprakları dallara karşılıklı olarak dizilmiştir. Oval biçimli yaprakların kenarı düz, ucu sivridir. Genellikle dalların ucuna doğru açan sarı renkli çiçeklerinin çok güzel bir görünümü vardır.
Ortasında sert bir çekirdek bulunan kızılcık meyvelerinin eti sulu, buruk ve ekşimsi lezzetlidir. Önceden yeşilimsi sarı renkli olmasına karşılık olgunlaştıkça kızaran meyveler ilk bakışta kirazı andırırsa da ondan kısa saplı zeytinsi biçimiyle kolaylıkla ayırt edilir. Meyvelerin ekşimsi lezzeti bileşimindeki C vitamini ile öbür organik asitlerden kaynaklanır. Kızılcık taze olarak yenirse de en çok reçel marmelat ve şurup yapılır. Bazı yörelerde şarap yapımında da kullanılır. Ayrıca halk arasında ishal tedavisinde yararlanılır.