Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tatlı Patates

  • Okunma : 356
Tatlı Patates Resim

Tatlı Patates, bol nişastalı yumruları için yetiştirilen değerli bir tarım bitkisidir. İlk kez Güney Amerika’da İnkalar tarafından yetiştirilmeye başlanan bu bitki (Ipomoea batatas) günümüzde de ABD’nin güneyinde ve Güney Amerika’da yaygın olarak üretilmektedir.

    Kahkaha çiçeğiyle aynı familyada yer alan tatlı patates tırmanıcı bir bitkidir. Uzun gövdesi yapraklarla birlikte boru biçiminde pembe ya da mor çiçekler taşır. Kökleri toprak altında besin depolayıp şişkinleşerek sivri uçlu yumrular oluşturur. İşte, besin olarak yararlanılan bu yumrulardır. Tatlı patatesin, adının çağrıştırdığının tersine, botanik açısından gerçek patatesle hiçbir yakınlığı yoktur.

    Tatlı patates uzun süreli don olmayan her yerde kolaylıkla yetiştirilebilir. En iyi gelişmeyi kumlu ve besince yoksul topraklarda gösteren bu bitki kuraklığa, gene kökleri için yetiştirilen öbür bitkilerden daha dayanıklıdır. Tatlı patates yumru parçalarından çoğaltılır; bunlar önce özel yataklarda çimlendirilir, daha sonra fideler halinde, asıl yetiştirilecekleri yerlere dikilir.

    Tatlı patatesten en çok sebze ve hayvan yemi olarak yararlanılır; özellikle domuz ve sığırlar için iyi bir yiyecektir. Japonya’da nişasta ve alkol üretiminde kullanılan yumrular yapıştırıcı yapımında ve pamuklu dokuma sanayisinde de değerlendirilir. Güney Amerika Yerlileri ise yumrulann özsuyundan boya hazırlar. Tatlıpatates Yeni Zelanda’da ve Rusya’nın bazı bölümlerinde de yiyecek olarak tüketilir.

Tatlı Patates Resimleri