Konteyner
Konteyner, Çeşitli yükleri yükleyip istiflemek ve taşımak için yapılmış standart büyüklükte kap. Standart konteynerler (ya da konteynır) 6 ya da 12 metre boyunda (sayıları az da olsa 9 m'lik konteynerler de vardır), 2,4 metre yüksekliğinde ve 2,4 metre genişliğindedir. Genellikle alüminyum levhalarla kaplı olan sağlam çelik çatının köşelerinde, güçlü taşıyıcı direkler bulunur. Taban, tahtadandır (tabanın ve kenarların kaplanmasında, çelik saç ve cam takviyeli epoksi reçineler de kullanılır): Üst köşelerde standart kaldırma bağlantıları yeralır. Konteynerler ayrıca, ısıtılabilir, havalandırılabilir ya da soğutulabilirler. Yükleme sırasında, konteynerin içindekilerin, sağa sola savrulmayacak biçimde istiflenmesi gerekir. Bu amaçla, katlanabilen ya da kenar, zemin ve tavan bölümüne takılan, file ve destek çubukları gibi sıkıştırma parçalarından yararlanılır.
Yüklü konteynerin en büyük ağırlığı, 6 ve 9 metrelik konteynerler için 25 ton, 12 metrelikler içinse 35 tondur. 12 metrelik konteynerin kendi ağırlığı, yaklaşık 5 ton kadardır.
Yükleme ve boşaltma: Konteynerler, genellikle el kumandalı arabalarla yüklenir; ama yüklemede, mekanik sistemlerden de yararlanılabilir. Mekanik yükleme sistemlerinin başlıcaları, pnömatik rulolu konveyörler ile konteynerin içine kadar girebilen çatallı istifleyicilerdir. Konteyner, yüklemeden önce, kendisini taşıyacak olan aracın üstüne yerleştirilir. Bazen de, kendi üstünde yeralan düzenekle konteyneri 12 metre yükseğe kaldırabilen taşıyıcılar kullanmak daha uygun olur.
Konteyner taşımacılığında, değiş-tokuş yöntemi de kullanılır. Bu yöntemde, konteynerin her köşesine sağlam bir ayak takılır ve konteyner bu ayaklar üstüne alındıktan sonra, taşıyıcı araç çıkıp gidebilir.
Gemilere yüklenen konteynerler, gemi limana vardığı zaman, taşıma gücü 40 ton olan konteyner yükleme-boşaltma krenleri, konteynerleri taşıma aracının üstünden kaldırıp, raylar aracılığıyla, doğruca gemiye iletirler.
Varış limanında konteynerlerin yerleştirilmesi ve bazen üç katlı diziler biçiminde olan konteyner istiflerinden alınıp kara ya da demiryolu taşıtlarına iletilmesi, yükleme-boşaltma krenlerine benzeyen ve taşıma gücü aynı olan, ama uzun rayları bulunmayan krenler yardımıyla gerçekleştirilir. Bu krenler genellikle raylar üstünde yeralır. Varış limanlarında yerleştirme için, konteynerleri üç kat yükseklikte istifleyebilen çatallı istifleyicilerden de yararlanılır. Günümüzde konteynerler, gemi, kamyon ya da trenlerin yanı sıra, uçaklarla da bir yerden öbürüne taşınmaktadır.