Maldivler
Hint Okyanusu’nda, Sri Lanka’nın (Seylan) güneybatısında, üzerinde Maldivler Cumhuriyeti’nin yer aldığı 2.000 mercanada vardır. Sulara gömülü, sönmüş yanardağların tepelerini kaplayan mercanlardan oluşan bu adalar, kuzeyden güneye yaklaşık 765 km, doğudan batıya da 130 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Deniz düzeyinden en çok 1,8 metre yükselirler. Setler oluşturan mercan resifleri, adaları şiddetli muson rüzgârlarına karşı korur.
Yoksul bir ülke olan Maldivler’in ekonomisi balıkçılık, el sanatları ve turizme dayanır. Denizleri, orkinos ve başka balık türleri bakımından zengindir. Balıkçılık zıpkın ve olta gibi ilkel yöntemlerle yapılır. Deniz kaplumbağaları, et ve yağ elde etmek, ayrıca geleneksel ilaçları üretmek amacıyla avlanır. Halk Müslüman’dır. Öncelikle Sri Lanka ve Japonya olmak üzere, dış ülkelere balık ve
kopra (kurutulmuş hindistancevizi içi) gibi ürünler satılır. Mercanadaları arasındaki ulaşım teknelerle sağlanır. Ülkenin tek uluslararası havalimanı, aynı zamanda başkent olan Male’dedir. Male’nin nüfusu 46.334’tür (1985).
Adalara ilk olarak 1558’de Portekizliler, sonra Hollandalılar, son olarak da 1796’da İngilizler geldi. Maldiv Adaları 1965’te bağımsızlığını kazanıncaya kadar İngiliz egemenliğinde kaldı. İngiltere, 1976’ya kadar Gan Adası’ndaki hava üssünü kullanmayı sürdürdü. 1982’de Maldivler Cumhuriyeti İngiliz Uluslar Topluluğu’na katıldı.
Maldivler'e İlişkin Bilgiler
Yüzölçümü: 298 km2.
Nüfus: 195.000 (1987).
Yönetim: Tek meclisli cumhuriyet.
Başkent: Male.
Doğal Yapı: Sualtında kalmış sönmüş yanardağların tepelerinin üzerinde oluşmuş mercan kaplı bu adalarda kumsallar ve lagünler görülür.
Başlıca Sanayi Ürünleri: Giyim eşyaları, balık.
Eğitim: Okul çağındaki nüfusun yalnızca yarısı okula gider. Yükseköğrenim olanağı yoktur.