Manchester
İngiltere’nin sekizinci büyük kenti olan Manchester, yüzölçümü büyüklüğüne göre ülkede 10. sırada yer alır. Manchester, Irwell, Irk ve Mersey ırmakları boyunca uzanır. Romalılar’ın bir kale yaptığı ve Mancunium adını verdiği bu alanda o rta çağda küçük bir alışveriş merkezi vardı. 13. yüzyılda gelen Flaman göçmenler kente dokumacılık sanatını da getirdiler.
Manchester, Sanayi Devrimi sırasında hızla büyüdü. 1717’de 10 bin olan nüfus 1859’da 300 bin oldu. Buhar makinesinin bulunmasıyla büyüyen pamuklu dokuma sanayisi bu hızlı gelişmenin nedeniydi. Kanallar ve demiryolları yapıldı. Kent kısa zamanda büyük bir üretim ve ticaret merkezi durumuna geldi.
Manchester, günümüzde sanayi üretiminden çok, bir iş merkezi olarak önem taşır. 1894’te açılan, hemen hemen 60 km uzunluğundaki Manchester Gemi Kanalı, kentin denizle doğrudan bağlantısını sağladı. Ne var ki, bu kanalın taşımacılıktaki yerini günümüzde karayolu, demiryolu ve havayolu almıştır. 1830’da yapılan, dünyanın ilk demiryolu yolcu istasyonu, bugün kentin Bilim ve Sanayi Müzesi’nin bir bölümünü oluşturur.
Manchester, başta John Rylands Kütüphanesi ve Chetham Kütüphanesi olmak üzere kütüphaneleriyle tanınır. Kentteki Kraliyet Müzik Koleji ve Halle Orkestrası ünlüdür. Manchester Sanat Galerisi’nde birçok değerli resim ve heykel vardır.
1846’da bir kolej olarak kurulan Manchester Üniversitesi’nin yanı sıra iki üniversite daha vardır.
Manchester, Londra dışındaki en büyük basın yayın merkezidir. İngiltere’nin en saygın gazetelerinden biri olan The Guardian, Manchester’de basılır.
Manchester’in yanı sıra eskiden Lancashire ve Cheshire’da olan bazı bölgeleri de kapsayan Manchester’e bağlı yerleşim yerlerinde 2.600.000 dolayında insan yaşar.
Manchester’da makine, elektrikli eşya, giyecek, kimyasal madde, besin ve plastik eşya üretilir. 1970'ten sonra bölgedeki sanayi gerilemiş ve işsizlik artmıştır.
Kent nüfusu 451.000’dir (1985).