Martin Luther King
(1929-1968). Martin Luther King 1950’lerin ilk yıllarından başlayarak ABD’de ırkçılığa karşı, yurttaşlık hakları için mücadele eden Siyahlar’ın önderiydi.
Bir Baptist rahibin oğlu olarak Georgia eyaletinin Atlanta kentinde doğdu. Küçükken, yetenekli çocukların alındığı özel bir okula gitti. Daha sonra ilahiyat öğrenimi gördü ve Boston Üniversitesinde doktora yaptı. King, üniversite yıllarında Mohandas Gandhi’nin şiddet içermeyen direniş yöntemlerinden etkilenmişti. 1954’te Alabama eyaletinin Montgomery kentinde rahiplik yapmaya başladı. 1956’da belediye otobüslerinde uygulanan ırk ayrımcılığına karşı bir kampanya başlattı. Siyahlar’ı otobüsleri boykot etmeye çağırdı. Otobüs boykotu bir yıldan fazla sürdü. Sonunda mahkeme kararıyla otobüslerde ırk ayrımcılığına son verildi.
Etkili bir konuşmacı olan King, tüm ülkeyi dolaşarak ırkçılığa karşı konuşmalar yaptı. Kısa zamanda Siyahlar’ın önderi durumuna geldi. Rahipliği sürdürmekle birlikte zamanının büyük bir bölümünü ırkçılığa karşı mücadeleye ayırıyordu. Sık sık tutuklanmasına ve tehdit edilmesine karşılık, yandaşlarının şiddet kullanmaması konusunda ısrarlıydı. Evinin bombalanması ve bıçaklı saldırıya uğraması bile onu bu ilkesel tutumundan caydırmadı. 1963’te yurttaşlık hakları için düzenlenen büyük Washington Yürüyüşü’ne 250 bin kişi katıldı. 1964’te kamu kuruluşlarında ve işyerlerinde ayrımcılığa son veren yasa kabul edildi. Aynı yıl King, Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Ödülün, kendisiyle birlikte mücadele eden herkese armağan olduğunu söyleyerek ödül parasını yurttaşlık hakları hareketine bağışladı.
Siyahlar’ın sürdürdüğü mücadele giderek ilerici ve demokrat beyazların da desteğini kazandı. King 4 Nisan 1968’de Tennessee eyaletinin Memphis kentindeki bir kampanya sırasında vurularak öldürüldü.