Marul ve Kıvırcık
Dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak yetiştirilen bu sebzeler birbirine yakın akraba olan iki tarım bitkisidir. Bileşikgiller familyasının Lactuca sativa türünden olan bu bitkilerin kökeni kesin olarak bilinmemektedir.
Bunlardan marul üst üste kapanarak gevşek ve dik başlar oluşturan ovalimsi uzun yapraklarıyla ayırt edilir. Başın en dış katmanlarını oluşturan yeşil yapraklar içe doğru yerini giderek beyazlaşan ve küçülen gevrek yapraklara bırakır. Kıvırcık ise marul gibi baş oluşturmayıp seyrek demetler halinde büyür. Adını dalgalı kenarlı yapraklarından alan bu bitkiye kıvırcık salata ya da yeşil salata adı da verilir. Çünkü hem kıvırcık, hem de marul salata olarak yenen bitkilerdir. Aslında bu iki bitkinin yanı sıra bunlara çok yakın akraba bir bitki daha vardır. Baş salata ya da göbek olarak adlandırılan bu bitkinin yaprakları birbirinin üstüne sıkı bir biçimde kapanarak, yuvarlak başlar oluşturur.
A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra bazı mineralleri de içeren bu sebzeler en çok salata ve garnitür olarak tüketilir. İştah açıcı etkileri vardır.
Ilıman ve nemli yerleri seven, organik maddelerce zengin, humuslu topraklarda yetişen bu bitkiler tohumdan ya da fideden çoğaltılarak üretilir.