Orman Asması
Çoğu Asya’da ve Kuzey Amerika’da, bazısı da Avustralya’da kendiliğinden yetişen orman asmaları tırmanıcı ya da çalı yapısında bitkilerdir. Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasının Clematis
cinsini oluşturan bu bitkilerin 250 kadar türü vardır. Türkiye’de de yabani olarak yetişen bazı türlerine rastlanır.
Genellikle başka ağaçlara sarılarak büyüyen orman asmalarının gösterişli çiçekleri başka çiçeklere göre daha sert ve kalındır. Bunun nedeni, çiçeklerinin taçyaprak sanılan renkli yapraklarının aslında birer çanakyaprak olmasıdır. Tek bir tohum içeren bir ucu tüylü minik meyveleri rüzgârın yardımıyla kolayca uçuşarak geniş alanlara yayılabilir.
Yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştirilen orman asmalarının iri çiçekli pek çok melezi geliştirilmiştir. İyi akaçlanmış toprakları seven bu bitkilerin kökleri güneşten uzak tutulmalı, sürgünleri ise bol güneş almalıdır.
En yaygın ormanasmalarından biri olan adi orman asması (Clematis vitalba) Avrupa'nın yanı sıra Türkiye’nin de kuzeybatı ve güney kesimlerindeki ormanlarda sıkça yetişen, odunsu tırmanıcı bir bitkidir; özellikle bol kireçli topraklardan hoşlanır. Anayurdu Asya olan doğu orman asmasına (Clematis orientalis) ise Kafkasya’da, İran’da, Afganistan'da ve Pakistan’ın batı kesimlerinde olduğu gibi ülkemizde de rastlanır.