Sütleğen
Dünyanın birçok yerine dağılmış 1.600 kadar türü bulunan sütleğenlerin bir bölümü otsu, bazıları ise çalı ya da ağaç boyutunda odunsu bitkilerdir. Adını, içerdiği sütsü özsudan alan bu bitkiler Euphorbia cinsini oluşturur. Süs bitkisi ve ilaç olarak yararlanılan birkaç tür dışında, çoğu kırlarda yabanıl olarak yetişir ve ekonomik açıdan değersizdir. Örneğin, sarı sütleğen (Euphorbia helioscopia) gibi bazı türlerin sütü halk arasında ağızdan müshil, dışarıdan siğil ilacı olarak kullanılır. Ama bu süt tahriş edici olduğundan ağızdan kullanımı oldukça tehlikelidir.
Sütleğenlerle aynı cinste yer alan Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima) ise taçyaprağı sanılan kızıl renkli bürgülerinden (brakte) ötürü evlerde ve seralarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Gene bir sütleğen türü olan çölminesi (Euphorbia milii) de minik çiçekleri ve dikenli yapısıyla ilginç bir süs bitkisidir.
Sütleğenlerin basit yapılı ve bireşeyli çiçekleri vardır. Çiçekler, genellikle dişiler ortada, erkekler ise onun çevresinde dizilmiş biçimde, çanaksı bir yapının içinde yer alır. “Siatyum” denen bu yapılar salgıbezi içerir.