Melbourne
Avustralya’nın güneydoğusunda, Port Phillip Koyu’nun kuzeyindeki Yarra Irmağı kıyısında kurulmuş olan Melbourne, Victoria eyaletinin başkentidir. Dünyanın nüfusu 1 milyonu aşan yerleşim yerlerinden en güneyde bulunanı Melbourne’dur. 1901-27 arasında Avustralya’nın başkenti olan kent, 1835’te Tasmanya’dan gelen sömürgeciler tarafından kurulmuştur. Bugün, anakent alanı olarak 1.810 km2’nin üzerinde bir yer kaplayan Melbourne, ülkenin Sydney’den sonra ikinci büyük kentidir.
Geniş bir alana yayılmış olan kentin yüzölçümünün dörtte birinden fazlasını park ve bahçeler oluşturur. Bunlar arasında koydaki gemilerin izlenebildiği Flagstaff Bahçeleri ile içinde 20 binden çok bitki türü bulunan Melbourne Kraliyet Botanik Bahçesi vardır. Düzenli bir biçimde tasarlanmış geniş caddelerin her iki yanı ağaçlandırılmıştır. Yaklaşık 90 metre genişliğindeki St. Kilda Caddesi, süs bitkileri ve palmiyeler dikili refüjlerle ayrılmış bir dizi yol ve kaldırımdan oluşur. Avustralya’nın en güzel bulvarı olan bu cadde, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Öbür büyük caddeler, bankaların yer aldığı Collins Caddesi ile Belediye Sarayı, postane ve Anglikan Katedrali’nin bulunduğu Swanston Caddesi’dir.
Kentin merkezi yüksek gökdelenleriyle dikkat çeker. Melbourne Konser Salonu’nun kulesi 100 metreye ulaşır. Aralarında iki katedral, Parlamento Binası, Melbourne Üniversitesi ve Victoria Sanat Merkezi’nin de bulunduğu başka birçok güzel yapı da burada yer alır. Kentin Yarra Irmağı’nın iki yakasında kalan bölümleri köprülerle birbirine bağlanmıştır.
Melbourne’da kültürel ve eğitsel yaşam düzenli ve gelişkindir. 1853’te kurulan Melbourne Üniversitesi’nin yanı sıra, Latrobe Üniversitesi, Melbourne Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve Monash Üniversitesi yükseköğrenimin başlıca merkezleridir. Ulusal Sanat Galerisi 1904’te kurulmuştur. Halk kütüphanesinde, Avrupa’nın ilk matbaalarınca basılmış ender bulunabilen kitaplardan oluşan bir koleksiyon vardır. 1968’de kurulmuş olan Victoria Sanat Merkezi’nde bugün, sanat galerileri, tiyatrolar, toplantı salonları ve stüdyolar bulunmaktadır.
Melbourne 1851’de Ballarat, Bendigo ve Victoria’nın öbür bölgelerinde, altın bulunduktan sonra hızla gelişti; bir bankacılık ve ticaret merkezi oldu. Kent bugün, aynı zamanda, eyaletin ekonomik yaşamını yönlendiren canlı bir sanayi merkezidir. En önemli sanayileri, yiyecek ve metal işlemenin yanı sıra, makine, dokuma, giyim, kâğıt ve basımdır. Banliyöler, hem yerleşim yerleri olarak, hem de motorlu araç ve kimyasal madde üretimi ile petrol arıtmayı kapsayan yeni sanayi kuruluşları bakımından gelişmiştir. Kent, açık denizden yaklaşık 60 km uzaklıkta, Port Phillip Koyu’nun başında kuruludur. Okyanusu aşan gemiler, Yarra Irmağı üzerindeki Melbourne limanının doklarından yararlanır. Liman, büyük çapta yük taşıyan kargo gemileriyle doludur. Melbourne’da toplu taşımacılık, tramvay, elektrikli tren ve otobüslerle yapılır. Victoria eyaletindeki karayolları ve demiryollarının büyük bölümünün başlangıç noktası Melbourne’dur. Tullamarine’de uluslararası bir havalimanı vardır. 1956 Olimpiyat Oyunları, Melbourne’da yapılmıştır. Kentin nüfusu yaklaşık 2.964.800’dür.