Sydney
Avustralya’da, Yeni Güney Galler eyaletinin yönetim merkezi olan Sydney aynı zamanda büyük bir liman kenti ve Avustralya’nın en büyük sanayi merkezidir.
Sydney, Büyük Okyanus kıyısında, Botany Körfezi’nin hemen kuzeyinde yer alır. Kentin yumuşak bir iklimi olmasına karşın, hava yazın sonuna doğru (şubat ve mart) zaman zaman çok sıcak ve nemli olur. Ortalama ısı
yaz aylarında (ocak) 22°C, kış aylarında (temmuz) da 12°C dolayındadır.
Kent merkezi, büyük tonajlı gemilerin yanaşarak yük alıp boşalttıkları görkemli bir limanın güneyindedir. Sydney limanı dünyanın en büyük kuru havuzlarından birine sahiptir. Liman Parramatta Irmağı’nın ağzında
kuruludur. Irmağın iki yakasını birbirine bağlayan Sydney Limanı Köprüsü 1932’de hizmete girdi. Bu köprünün tek bir çelik kemeri vardır ve ayaklan arasındaki açıklık 509 metredir. Biraz batıda, 1964’te tamamlanan ve açıldığı 305 metre olan betonarme kemerli Gladesville Köprüsü yer alır. Limanda bunlardan başka köprü olmadığı için özellikle Sydney Limanı Köprüsü’ne ulaşan yollarda trafik çok yoğundur.
Kentte bölgeye özgü bal rengi bir taşın kullanıldığı birçok güzel yapı vardır. Parlamento binası ile St. James Kilisesi bunların en eskilerindendir. Başlıca önemli yapıları arasında üniversite, Anglikan ve Katolik katedralleri ve Bennelong Burnu’ndaki modern opera binası sayılabilir. Sydney’in merkezinde birçok bankanın ve sigorta şirketinin yüksek yapıları göze çarpar.
Kentin, biri güneyde Botany Körfezi’ne kadar uzanan, öbürü batı ve güneybatıda yer alan başlıca iki sanayi bölgesi vardır. Çok çeşitli sanayi ürünleri üreten fabrikaların sayısı, Avustralya’daki tüm fabrika sayısının dörtte birini oluşturur.
Sydney’in birkaç kilometre doğusunda, kumtaşı burunların arasında yarımay biçiminde kumsalların yer aldığı bir kıyı şeridi uzanır. Bunlar Coogee, Maroubra, Bondi ve Collaroy gibi ünlü plajlardır.
Sydney metropoliten alanının nüfusu 3.531.000’dir (1987).
Sydney 26 Ocak 1788’de, İngiliz kaptan Arthur Phillip’in emrindeki bir tutuklu kafilesini yerleştirmek üzere, Jackson limanının güney kıyısında kuruldu. Burası beyazların Avustralya’daki ilk yerleşim yeridir. Bir ceza sömürgesi olarak kurulan kente İngiltere’den getirilen tutuklular yerleştiriliyordu. Yeni Güney Galler’in keşfedilmesi ve yerleşim bölgesi olmasından sonra, 1850-90 arasında Sydney hızla gelişerek güzel yapıların yer aldığı bir kente dönüştü. Sydney’e özgü, balkon parmaklıkları dövme demirden olan evlerin yapımı da bu tarihlere rastlar.
II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avustralya’nın İngiltere’den çok Asya ve Kuzey Amerika’yla ticaretini geliştirmesi Sydney’in giderek zenginleşmesine yol açmıştır.