Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Menenjit

  • Okunma : 322
Menenjit Resim

Menenjit, beyni ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma çeşitli mikroplardan ileri gelebilir. Bazen, vücudun başka bölgelerine yerleşmiş olan zatürree, grip, verem ya da frengi mikropları beyin zarlarına ulaşarak burada da iltihaplanmaya yol açar. Bu durumda menenjit, başka bir hastalığın “komplikasyonu” olarak ortaya çıkmıştır. Bazen de doğrudan doğruya menenjite yol açan bakterilerin, özellikle menengokokların etkisiyle bağımsız bir hastalık olarak gelişir. Bu bakteriler boğaz yoluyla vücuda girer ve kan dolaşımıyla beyin-omurilik zarına ulaşır.

    Bazı insanlar, boğazlarında yerleşmiş bakterilere karşın hastalık belirtileri göstermeyebilir. Taşıyıcı denen bu insanlar hastalığın yayılarak büyük salgınlara dönüşmesinde büyük rol oynar. Hastalık bebeklere ve çocuklara çok daha çabuk bulaşır.

    Bakterilerin kana karışarak çoğalmaya başladığı evrede yüksek ateş, titreme ve deride genellikle kırmızı döküntüler görülür. Çok geçmeden beyin zarlarına yerleşen menengokoklar bu dokuda iltihaplanmaya yol açtığından kafatasının iç basıncı artar ve hasta şiddetli baş ağrılarından yakınır. Hemen ardından, öğürtüsüz kusma ve ense sertliği gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastada bilinç yitimi ve çırpınma, yani denetlenemeyen istemsiz hareketler görülebilir.

    Menenjit, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen çok ağır bir hastalıktır. Menengokoklardan ileri gelen menenjit olayları antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ama zamanında doktora başvurmayan ve antibiyotik tedavisi görmeyen hastaların yaklaşık dörtte üçünün öldüğü saptanmıştır.

    Başka mikroplu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan menenjitin başlıca belirtileri de ateş, şiddetli baş ağnsı ve ense sertliğidir. Menenjit tanısını doğrulamak için genellikle, bel bölgesinden omuriliğe doğru bir şırınga sokularak beyin-omurilik sıvısından örnek alınır. Eğer sıvıda virüsler varsa, antibiyotikler bu mikroplar üzerinde etkili olmadığından, yapılacak tek şey hastayı iyi bir bakıma alarak iyileşmesine yardımcı olmaktır. Buna karşılık, alınan sıvı örneğinde bakterilerin varlığına rastlanmışsa özel antibiyotikler verilerek hastanın iyileşmesi sağlanır.

Menenjit Resimleri