Osaka
Osaka, Japonya’nın üçüncü büyük kenti ve komşusu Kobe ile birlikte ikinci büyük ticaret ve sanayi merkezidir. Honşu (Hondo) Adası’nın güneyinde, Osaka Körfezi üzerinde ve Japon İç Denizi kıyısında kurulmuştur. Osaka, Kobe ile birlikte Japonya’nın büyük limanları arasında yer alır. Bölgenin iklimi ılımandır. Ama kışın sık sık kar yağar ve tayfunlar büyük zararlara yol açar.
Osaka bir zamanlar önemli bir dokuma merkeziydi. Günümüzde ise makine, gemi yapımı, çelik, elektrikli aygıtlar, yiyecek maddeleri, basım, dokuma, kimyasal maddeler, çimento ve giyim sanayisi ile tanınır. Kent, Osaka Körfezi’nin kuzey kıyısı boyunca 30 km kadar uzanan ve Kyoto ile Kobe’yi de kapsayan bir sanayi bölgesinin merkezidir. Bu sanayi kentleri kuşağının batı ucunda liman kenti Kobe yer alır.
Japonya’nın batı kesiminin mali ve ticari merkezi olan Osaka, çok sayıda büyük banka, ticaret şirketi, dev mağaza ve toptan satış yerleriyle dikkati çeker. Osaka’nın modern iş merkezindeki geniş caddelerin iki yanında, batının büyük kentlerini andıran yüksek yapılar sıralanır. Bir ırmak deltasında kurulu olan kent kanallarla bölünmüştür. Ulaşım için kayık ve mavnalardan yararlanılan kanalların üzerinde güzel köprüler vardır. Osaka ulusal demiryolu ağının başlıca kavşaklarından biridir. Şinkansen denen ünlü “mermi gibi hızlı tren"lerle, Osaka ile Tokyo ve öteki Japon kentleri arasındaki ulaşım çok büyük bir hızla gerçekleştirilir. Kentteki uluslararası havalimanı iç hat seferlerinin yanı sıra Japonya’nın denizaşırı ülkelerle de bağlantısını sağlar.
Kentte Osaka ve Kansai üniversitelerinden başka çok sayıda yükseköğrenim kuruluşu yer alır. Parlak bir kültürel geçmişi olan Osaka’da tiyatro gösterilerinin ayrı bir yeri vardır; özellikle burıraku adı verilen kukla oyunları çok yaygındır.
Osaka ve çevresinin çok eski zamanlardan beri önemli bir yerleşme yeri olduğu bulunan kalıntılardan anlaşılmaktadır. 8 . yüzyılda Kyoto Japonya’nın başkenti olunca, Osaka ile Kyoto arasındaki yollar ve su kanalları geliştirildi. 16. yüzyılda şogun Toyotomi Hideyoşi büyük bir kale yaptırdı. Bu kalenin çevresinde gelişen kent bugünkü Osaka’nın ilk çekirdeğidir. Hideyoşi komşu limanların tüccarlarını Osaka’da yerleşmeye zorladı. 18. yüzyılda kent büyük bir ticaret ve sanayi merkezi durumuna geldi. Ekonomik zenginliğinin artması kültürel gelişmeye de yol açtı. Osaka II. Dünya Savaşı’na kadar gerek liman, gerek sanayi merkezi olarak önemini korudu. Savaş sırasında hava akınlarıyla kentin büyük bir bölümü yıkıldı. Savaş sonrasında sanayi ve ekonomik etkinlik alanlarının Tokyo-Yokohama bölgesine kayması ve Çin Devrimi’nden sonra Çin’le ticaretin sona ermesi Osaka’nın ikincil bir konuma düşmesine neden oldu.
Kentin nüfusu 2.644.691’dir (1988).