Piton
En uzun yılanlar arasında yer alan pitonlar, Asya ile Afrika’nın genellikle tropik kesimlerinde ve Avustralya’da yaşar. Birmanya’nın güneyinden Endonezya ve Filipinler’e kadar uzanan bölgede yaşayan, gövdesi köşeli desenlerle bezeli kafesli piton (Python reticulatus) anakonda kadar ağır olmamakla birlikte, 9 metreyi aşabilen boyuyla en uzun yılan türüdür. Öbür dev yapılı pitonlar arasında, Afrika ya da kaya pitonu (Python sebae) ile Hindistan pitonu (Python molurus) 6 metre uzunluğu aşabilir.
Pitonlar zehirsiz yılanlardır. Yakın akrabaları olan boalar gibi sıcakkanlı hayvanları kaim gövdeleriyle sararak boğuncaya kadar sıkarlar. En irileri küçük bir keçi, domuz ya da geyiği yutabilir. Ama avları genellikle küçük memeliler ve kuşlarla öbür sürüngenler gibi daha küçük hayvanlardır.
Pitonların tenis topu iriliğindeki yumurtalarından sert ve ince derili yavrular çıkar. Dişi yumurtladığı 60 kadar yumurtasını saracak biçimde çöreklenir ve yumurtaların çatlamasını bekler. Her yavrunun, içinde geliştiği yumurtanın kabuğunu kırmaya yarayan, ağzından dışarı doğru uzanmış küçük ve keskin bir diş bulunur. Bu yumurta dişi birkaç gün sonra düşer. Hindistan pitonu gösteri amacıyla en yaygın biçimde eğitilen piton türüdür.